x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Completele-ghilotină, pe lângă Constituție

Completele-ghilotină, pe lângă Constituție

14 Ian 2016   •   16:46
Completele-ghilotină, pe lângă Constituție

Nicolae Popa, fost președinte al Curții Constituționale și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, readuce în discuție probleme spinoase ale Justiției din România, care degradează chiar sensul puterii judecătorești. Noțiunea de „magistrat”, așa cum este introdusă în dezbaterea publică, duce din start la confuzii care se dezvoltă apoi instituțional. ,,Folosim cuvântul magistratură într-un sens adăugat. Nu știu de ce judecătorii se cred magistrați - ei sunt judecători și nu sunt magistrați. Dar francezii au speculat o confuzie. Judecătorii sunt judecători, iar magistrat este altceva - procurorul poate fi magistrat, dar este altceva decât judecător”, a explicat Nicolae Popa într-un discurs ținut la o adunare profesională, preluat de avocatura.com și introdus într-o largă dezbatere publică de jurnalistul Radu Tudor.

Reguli în afara normelor
Profesorul de Drept, o somitate în materie, demolează și reguli introduse în funcționarea Înaltei Curți. ,,Am construit în România niște figuri instituționale care sunt departe de Constituție - aceste două complete de 5 de la Curtea Supremă de Justiție, care încalcă toate regulile, inclusiv imparțialitatea care este înscrisă în Constituție. Nu poți să alegi cinci judecători în prima zi de ianuarie a fiecărui an și să spui că aceștia sunt cei cinci care vor judeca tot anul! Halal repartizare aleatorie, nu? Nu se poate mai bine decât așa...”, a comentat, cu amară ironie, Nicolae Popa. (C. Dan)


Livia Stanciu și Ionuț Matei, binomul din fruntea ÎCCJ, conduc cele două complete de 5 de la Secția Penală. Cine scapă de dracu', dă de tat-su, cum zice boborul...
 

×