Justiţia din România are o problemă gravă chiar la vârful ei: completele de cinci judecători de la Înalta Curte asupra cărora planează suspiciuni legate de imparţialitate şi obiectivitate. O primă critică vizează faptul că aceste complete au aproape mereu aceeaşi componenţă, iar o a doua critică se referă la faptul că judecătorii care le compun soluţionează recursurile împotriva unor decizii date de judecători de acelaşi grad. Or, esenţa unui recurs este tocmai aceea de a fi soluţionat de o instanţă superioară, în măsură să corecteze eventualele greşeli ale unor magistraţi de la o instanţă inferioară ca grad jurisdicţional.
Problema completelor de cinci judecători a fost adusă şi în atenţia noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la conferinţa de presă care a avut loc vinerea trecută. Preşedintele CSM, judecătorul Adrian Bordea, a declarat că are cunoştinţă de problemă: “Încercăm să găsim variante”.
Cele două complete de cinci judecători care soluţioneată recursurile în materie penală sunt conduse de Livia Stanciu, preşedintele ÎCCJ, şi Ionuţ Matei, vicepreşedintele aceleiaşi instanţe. Ceilalţi patru membri ai fiecărui complet au fost desemnaţi prin tragere la sorţi de către Livia Stanciu. Fiecare complet are şi patru membri supleanţi, de rezervă, pentru cazurile de recuzare sau abţinere.
Operaţiunea de tragere la sorţi a avut loc pe data de 5 decembrie 2013, când Livia Stanciu, cu propria mână, a extras din boluri numele judecătorilor care compun completele de cinci judecători şi care vor soluţiona începând din luna ianuarie a acestui an recursurile în materie penală. În cele ce urmează vom face o scurtă prezentare a acestora din care reiese cu claritate că unele dintre nume apar în mai toate dosarele sensibile, cu impact pentru opinia publică.
Primul complet de cinci
Din Completul I penal fac parte judecătorii Geanina Cristina Arghir, Marius Foitoş, Leontina Şerban şi Maricela Cobzariu. Supleanţii celor patru sunt: Iulian Dragomir, Mariana Ghena, Mirela Sorina Popescu şi Silvia Cerbu. Aceştia vor face parte din complet doar dacă unul sau mai mulţi membri ai acestuia sunt recuzaţi sau dacă vor fi formulate cereri de abţinere.
Cristina Geanina Arghir, numită judecător la Înalta Curte în 2009, provine de la Curtea de Apel Bucureşti. Din activitatea sa sunt cunoscute următoarele: l-a condamnat pe Mohammad Munaf, implicat în răpirea jurnaliştilor români la Bagdad; a făcut parte din completul de trei de la instanţa supremă care a stabilit, în faza de fond a dosarului “Valiza”, achitarea tuturor inculpaţilor, între care şi Gigi Becali; a făcut parte din completul de nouă judecători care a decis cercetarea în stare de libertate a judecătorului Florin Costiniu şi a oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic; a făcut parte din completul de judecată care a decis restituirea la DNA a dosarului în care Miron Mitrea este judecat pentru fapte de corupţie.
Judecătoarea Maricela Cobzariu a făcut parte din completul de cinci judecători care a decis, definitiv, condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul Calităţii”. Acelaşi magistrat a făcut parte şi din completul de trei judecători care a hotărât condamnarea la trei ani de închisoare a fostului primar al Craiovei Antonie Solomon.
Marius Foitoş este fost procuror la Parchetul Înaltei Curţi şi a fost promovat recent ca judecător la instanţa supremă. El a emis mandatul de arestare preventivă pe numele procuroarei Angela Nicolae.
Judecătoarea Leontina Şerban a făcut parte din completul care a decis menţinerea în arest a judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, precum şi a fostului prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu Tomiţă Neagu.
Al doilea complet de cinci
Completul II penal este format din judecătorii Florentina Dragomir, Sofica Dumitraşcu, Săndel Macavei şi Ioana Alina Ilie. Membrii supleanţi sunt Simona Neniţă, Tatiana Lucia Rog, Simona Daniela Enceanu şi Magdalena Iordache.
Judecătoarea Florentina Dragomir a făcut parte din completul care a decis condamnarea la doi ani de închisoare a fostului premier Adrian Năstase, în dosarul “Trofeul Calităţii”. De asemenea, a judecat în recurs dosarul procurorului Maximilian Bălăşesc.
Magistratul Sofica Dumitraşcu a făcut parte din completul care l-a achitat pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul “Mătuşa Tamara”. Este mai cunoscută din dosarul Omar Hayssam, întrucât, în 2006, ea a făcut parte din completul care l-a judecat pe sirian.
Judecătorul Săndel Macavei a judecat recursul în dosarul schimbului de terenuri Becali MApN, în care a avut opinie separată şi a decis menţinerea soluţiei dată în primă instanţă, respectiv achitarea inculpaţilor. A făcut parte şi din completul care a hotărât condamnarea lui Antonie Solomon.
Judecătoarea Alina Ioana Ilie provine de la Curtea de Apel Bucureşti şi a mai făcut parte din completul de cinci. A decis condamnarea lui Gigi Becali la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul “sechestrării de persoane”, precum şi condamnarea lui Adrian Năstase în “Trofeul Calităţii”.