x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator COMPLEX DE LOCUINŢE PE INSULA ŞERPILOR - Condiţii de lux pentru insulari

COMPLEX DE LOCUINŢE PE INSULA ŞERPILOR - Condiţii de lux pentru insulari

26 Feb 2008   •   00:00
COMPLEX DE LOCUINŢE PE INSULA ŞERPILOR - Condiţii de lux pentru insulari

Viitorii locuitori ai Insulei Şerpilor aşteaptă construirea unui complex modern de apartamente dotate cu toate utilităţile, inclusiv cu saună şi sisteme de comunicaţii noi.



Viitorii locuitori ai Insulei Şerpilor aşteaptă construirea unui complex modern de apartamente dotate cu toate utilităţile, inclusiv cu saună şi sisteme de comunicaţii noi. Un bloc în toată regula, unde însă nu se va putea fuma şi nici nu se vor consuma băuturi alcoolice, pentru că pe insulă nu va fi construit, cel puţin deocamdată, nici un magazin, scrie în ediţia online tabloidul ucrainean de limbă rusă Segodnia. În articolul intitulat “Case şi saune pentru insularii din Şerpi”, publicaţia aminteşte că la 25 martie lucrările de construcţie a complexului din aşa-zisul Sat Alb urmează să se încheie. Inevitabil, tabloidul aminteşte în context de disputa dintre Ucraina şi România pentru statutul oficial al Insulei Şerpilor, care urmează să fie clarificat de către Curtea Internaţională de Justiţie a ONU. În timp ce România consideră Insula Şerpilor o bucată de stâncă creată artificial de ucraineni în Marea Neagră, regimul de la Kiev continuă să ignore semnalele Bucureştiului, dezvoltând o adevărată infrastructură pe bucata de pământ care a creat divergenţe între cele două ţări.

 

 

“FURNICUŢELE”. Acum insula seamănă cu un muşuroi de furnici. Mai mulţi constructori au ridicat aici o casă pe două nivele, unde vor locui viitorii “insulari” permanenţi. Potrivit adjunctului şefului administraţiei regionale a trupelor de grăniceri, Valerii Kaliujni, pe insulă există în prezent 15 locuitori, care lucrează la far, în chei şi în construcţiile civile ridicate după război. Alături de cei 15 civili, aici mai locuiesc şi câţiva grăniceri.

 

 

Rezidenţii locuiau până nu demult în barăci care semănau cu nişte case vechi şi care aveau grupul sanitar în curte. Aleksei, un localnic citat de Segodnia, spune că toată lumea aşteaptă cu nerăbdare să fie terminat complexul de locuinţe, mai ales pentru că grupul sanitar din curte devine instabil pe timp de furtună.

 

 

O VIAŢĂ DECENTĂ. Potrivit publicaţiei, inginerul-şef al companiei care construieşte de zor pe Insula Şerpilor, Bogdan Korolişin, a promis că lucrările vor fi gata la timp. “În apartamente vor exista toate condiţiile pentru o viaţă decentă ­ apă caldă, sistem de încălzire şi grupuri sanitare separate. Lângă imobil am construit un muzeu şi acum lucrăm la o saună”, a declarat inginerul pentru publicaţia sus-citată. La muzeu se găsesc câteva cioburi de amfore, schiţa rotondei centrale în stil antic grecesc şi câteva planşete cu planurile construcţiilor civile de pe Insula Şerpilor, adaugă Segodnia.

Centrul vieţii sociale de pe Insula Şerpilor a devenit oficiul poştal, mai scrie publicaţia: de aici se pot cumpăra ziare, se poate vorbi la telefon cu rudele de pe continent şi tot aici se pot consuma băuturi nealcoolice. Votca şi ţigaretele nu se găsesc nicăieri, spune Elena, singura femeie de pe Insula Şerpilor şi administratorul poştei. Pentru aceste produse – insistă Elena – este nevoie de licenţă, iar cererea pe insulă este prea mică pentru a justifica o asemenea investiţie.

Cât despre salarii, jurnalistul de la Segodnia susţine că sunt mai mari decât cele de pe continent. Mai ales că pe lângă salariul de bază sunt oferite şi aşa-numitele “sporuri insulare”.

Viaţa insularilor ar fi perfectă, dacă locuitorii micuţei bucăţi de pământ nu ar fi deranjaţi încontinuu de jurnalişti, mai scrie Segodnia. Presa, mai ales cea centrală, este tot mai curioasă de oamenii de pe insulă. Vasile, un localnic, este unul dintre nemulţumiţii care s-au plâns de jurnaliştii căutători de senzaţii tari şi poveşti uluitoare de pe Insula Şerpilor.

×
Subiecte în articol: observator insula serpilor