x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Complicitate - La Braila, pestii se ingrasa cu voie de la Parchet

Complicitate - La Braila, pestii se ingrasa cu voie de la Parchet

16 Oct 2004   •   00:00

SPECIAL

Avea 17 ani cand a fost vanduta proxenetilor de propriul prieten. Incuiata in casa proxenetilor, a ales singura cale spre libertate: a sarit pe geam, de la etajul 3. Dupa doi ani, victima e inca paralizata, iar pestii prospera. Dosarul buzoiencei Sorina B., care s-a aruncat de la etajul 3 ca sa evadeze din apartamentul lui Dan Cercel (36 ani), unde era sechestrata pentru a fi dusa in Spania, la "produs", zace din 2002 intr-un sertar si pare departe de a fi solutionat.
NARCIS VOICA - Obiectiv/Braila

Dupa doi ani de investigatii, in care au strans probe, declaratii si au confruntat martori, anchetatorii n-au ajuns inca la nici o concluzie si n-au luat nici o masura pentru a-i pedepsi pe membrii retelei de proxeneti. In timp ce "pestii" se plimba cu masini decapotabile si huzuresc in apartamente luxoase, fata - ramasa infirma in urma cazaturii de la etajul 3 - asteapta mila rudelor pentru a-si plati operatiile in speranta ca va umbla din nou pe picioarele ei.

Lipsire de libertate a unei minore, falsificare de documente, proxenetism si trafic de carne vie sunt doar cateva dintre faptele ignorate de oamenii legii din Braila, cand e vorba despre anchetarea unor "grei" din lumea interlopa, care "produc" valuta pe banda rulanta de pe urma prostituatelor duse la "munca" in Occident. In timp ce membrii gruparii conduse de Dan Cercel, 36 ani, se imbogatesc pe zi ce trece, isi permit sa traiasca pe picior mare, lafaindu-se in limuzine si apartamente de lux si se lauda in stanga si-n dreapta ca i-au "uns" pe anchetatori, pentru a dosi dosarul, victima acestora, o fata de 19 ani, zace la pat schilodita pe viata.

ACUM DOI ANI. Satula sa fie o povara pentru bunica sa, care o ingrijeste, buzoianca Sorina B. a ajuns la mila rudelor apropiate pentru a face rost de bani, sa se opereze si sa poata merge din nou. Culmea este ca, desi au avut probe solide inca de la inceput pentru a-i infunda pe proxeneti, oameni legii n-au reusit nici dupa doi ani sa duca la bun sfarsit investigatiile si sa stabileasca cu exactitate ce s-a intamplat pe 17 noiembrie 2002, atunci cand Sorina B. a incercat sa scape din captivitate si a plonjat spre moarte, de la etajul 3 al unui apartament din Ansamblul Buzaului, unde era tinuta ostatica, iar in urma impactului violent si-a rupt picioarele, bazinul si coloana.

Buzoianca Sorina B. este doar una dintre zecile de tinere care au fost cumparate de membrii gruparii conduse de Cercel si ar fi trebuit sa ajunga, la doar 17 ani, pe piata sexului din Spania. Inca speriata, din cauza amenintarilor primite din partea Adrianei Cercel, sotia lui Dan, tanara a acceptat cu greu sa discute cu reporterii "Obiectivului". Acum locuieste impreuna cu bunica sa, intr-un cartier de la marginea municipiului Buzau, iar batrana, la cei aproape 90 de ani, este nevoita sa aiba grija si de nepoata sa infirma. Palida si cu ochii ascunsi in orbite, din cauza suferintei indurate in ultimii doi ani, Sorina a iesit din odaia saracacioasa sprijinindu-se de pereti.

VANDUTA DE IUBIT. Privind in gol, tanara ne-a povestit cum a fost vanduta precum un animal, chiar de iubitul ei, in schimbul a 300 de "verzisori" si cum a picat in cursa intinsa de proxenetii din familia Cercel: "Mama a murit in urma cu mult timp, iar tata este plecat de cativa ani in Grecia, asa ca locuiam, cu sora mea, la bunica. In 2002, iubitul meu Viorel-Marius Vlad, din localitatea Maxenu, judetul Buzau, care avea pe atunci vreo 21 de ani, mi-a propus sa mergem in Italia, la munca, fiindca acolo era mama lui. Aveam 17 ani si nu puteam sa scot pasaport, asa ca s-a ocupat el de tot. Eu doar am fost sa fac poze, apoi s-a descurcat el, chiar a fost si mi l-a scos. Pe 15 noiembrie 2002 m-a rugat sa-l insotesc la Braila, pentru a se intalni cu mama lui, intoarsa in tara, urmand ca dupa aceea sa plecam toti trei in Italia. Asa am ajuns in apartamentul lui Cercel, fara sa stiu ce pusesera ei la cale."

Pacalindu-si iubita ca vor merge in Italia, impreuna cu mama lui, Vlad a adus-o pe Sorina la Braila si s-a intalnit, pe ascuns, cu Adriana Cercel, care cauta "marfa" proaspata pentru Spania. Afacerea s-a incheiat intr-un bar. Adriana era insotita de un anume Petrus Cotoi si a negociat ca la piata cu Vlad pretul pustoaicei de 17 ani. Au batut palma pentru 300 $. Vlad a luat "verzisorii" si i-a inmanat Adrianei Cercel pasaportul Sorinei. Curioasa de unde are iubitul ei atata banet, de-si permite sa arunce sute de mii de lei pe haine elegante si restaurante, Sorina l-a intrebat, iar Vlad i-a raspuns ca i-a primit drept cadou, din partea Adrianei. Nici prin cap nu i-a trecut ca atat valora ea in ochii lui Vlad. "Cand aveam 17 ani, Adriana Cercel m-a cumparat cu 300 $ de la prietenul meu, m-a tinut sechestrata si voia sa ma trimita in Spania. Initial, eu am crezut ca banii aia erau cadou, nu ca atat am insemnat eu pentru el", ne-a spus Sorina, dezamagita si zambind, totodata, ironic.

PLONJON SPRE MOARTE. Tanara si-a amintit ca a fost cazata intr-una dintre casele lui Cercel: apartamentul 33 al blocului A 28, situat pe Str. Comunarzi din Ansamblul Buzaului, proprietatea Mariei Cercel, mama lui Dan.

"M-a primit Adriana Cercel si mama ei, Tudora Draghia. Mai era o fata, Ionela Ciurea, din Brasov. Adriana a plecat si a ramas doar baba sa ne supravegheze. In prima seara am stat de vorba cu Ionela si mi-a povestit ca pe ea a adus-o la Braila un individ din Tulcea si ca vrea sa plece in Spania, sa se prostitueze. Atunci am realizat ca varianta cu venirea in tara a mamei lui Vlad era o minciuna si ca aveam sa ajung la "produs". A doua zi am asteptat sa se intoarca Vlad, sa ma ia, dar n-a venit. Usa era incuiata, nu puteam sa tip, fiindca mama Adrianei ne supraveghea non-stop, iar buletinul si pasaportul meu erau la Adriana. Singurul loc pe unde puteam scapa din apartament era pe fereastra. Pe 17 noiembrie, cand Adriana a zis ca in maximum o saptamana urma sa fiu in Spania, m-am hotarat sa fug. Am strans lucrurile si am asteptat sa plece baba la culcare. Pe la 11 noaptea, Tudora Draghia a plecat in dormitor si ne-a lasat in sufragerie, la televizor. Am deschis geamul. Nu parea distanta asa de mare. Stiam ca sunt la etajul 3 si ca puteam sa mor, dar am riscat si am sarit", ne-a zis Sorina, framantandu-si mainile.

Fata a plonjat in gol si a cazut pe copertina de beton de deasupra scarilor, facandu-se zob. Ea a fost transportata cu ambulanta la Spitalul Judetean de Urgenta, unde medicii au diagnosticat-o cu politraumatism prin cadere de la inaltime, contuzie lombara, cu fractura a vertebrei L1 si sectionare de maduva, fractura de bazin, hemoragie interna si fractura la glezna dreapta. Desi era facuta zob, Sorina a reusit sa povesteasca medicilor prin ce trecuse si ca s-a aruncat de la etaj pentru a scapa din mainile traficantilor de carne vie. In aceeasi seara, victima a fost transferata la Spitalul "Sf. Ap. Andrei" din Galati, apoi la Spitalul "Bagdasar" din Capitala, unde a fost supusa unor interventii chirurgicale.

MITA LA ANCHETATORI. Comanda Inspectoratului de Politie a dispus efectuarea unor investigatii de amploare, pentru a-i inhata pe proxeneti, insa ancheta s-a dus pe apa Sambetei. Unul dintre membrii familiei Cercel ne-a explicat ca cercetarile au esuat deoarece "Adriana i-a mituit pe anchetatori pentru a inchide dosarul".
PROTEJAT. Pestele Dan Cercel prospera in Spania

Dupa ce s-a aruncat Sorina pe fereastra, Tudora Draghia, cea care ar fi trebuit sa le pazeasca pe fete pentru a ajunge intregi in Spania, a suferit un soc. Avea sa dea socoteala atat fiicei sale, cat si Politiei. A eliberat-o pe Ionela Ciurea, cealalta fata "cazata" in apartamentul de pe Comunarzi si s-a incuiat in casa, lasand cheia in yala, pentru a nu intra nimeni peste ea, apoi a inghitit cateva somnifere. A fost gasita de Politie abia pe 19 noiembrie 2002, cand judiciaristii au patruns in apartament pe fereastra.

Investigatiile s-au derulat cu viteza melcului, iar dupa o luna, Sorina a revenit asupra declaratiei si a zis ca nimic din ceea ce relatase in prima faza nu era adevarat. Intrucat victima si-a retras plangerea si a sustinut ca a cazut accidental de la fereastra, negand totodata faptul ca a fost sechestrata, anchetatorii au incheiat cercetarile.

DECLARATIE

LOCUL FAPTEI. De la etajul 3 a sarit Sorina
"Ofiterii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate au efectuat investigatii si au solicitat Parchetului Braila sechestrarea bunurilor obtinute in urma traficului de carne vie. Parchetul a respins dosarul si efectueaza cercetari pentru savarsirea infractiunii de proxenetism" - Antonel Colceag, comisar IPJ Braila

EPILOG

Acum, Sorina sustine ca a fost nevoita sa minta de teama ca ar putea fi redusa la tacere de interlopi: "A venit Adriana la spital, la Bucuresti, si mi-a zis sa-mi schimb declaratia, iar daca nu o ascult va "avea grija" de mine si de sora mea mai mica sa ajunga si ea ca mine. Am retras plangerea. Mi-a promis bani, dar n-am vazut nici macar 1.000 de lei de la ei. Cand eram in spital m-a sunat Vlad. L-am rugat sa-mi trimita niste bani, sa-mi pot plati operatiile, dar a zis ca n-are si n-a mai sunat a doua oara. Am auzit ca acum e in Italia si ca e dat in urmarire generala." Adriana si Dan Cercel isi vad de treaba. Dan e plecat in Spania, cu afaceri, iar Adriana a fost surprinsa de reporterii nostri in vizita la socri. Vizavi de acuzatiile aduse de Sorina B., Adriana a refuzat orice comentariu, insa socrii ei au tinut sa precizeze: "Nu este treaba ziaristilor! E treaba politistilor, procurorilor si judecatorilor. Exista justitie, care decide daca a gresit cineva".
×
Subiecte în articol: mama observator Braila vlad Spania cercel