x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce se întâmplă cu zilele de concediu rămase din 2022.Toți angajații trebuie să știe!

Ce se întâmplă cu zilele de concediu rămase din 2022.Toți angajații trebuie să știe!

de Redacția Jurnalul    |    30 Apr 2023   •   20:00
Ce se întâmplă cu zilele de concediu rămase din 2022.Toți angajații trebuie să știe!

Toți angajații au dreptul legal la concediul de odihna, care nu ar trebui să fie mai mic de 20 de zile pe an.Cei care nu şi-au luat încă tot concediul de odihnă din anul 2022, nu l-au pierdut şi mai au timp suficient să beneficieze de el.

Astfel, angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în anul 2022 pot cere angajatorului să le acorde zilele libere până la jumătatea anului 2024, scrie Antena3CNN

Potrivit Codului Muncii, durata minimă a concediului de odihnă este 20 de zile, iar angajații pot depune cerere pentru concediu de odihnă cu minim 60 de zile înainte de efectuarea acestuia.

Iată ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în cazul concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

Aşadar, angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în anul 2022 pot cere angajatorului să le acorde zilele libere până la jumătatea anului 2024.

Mai exact, potrivit Codului Muncii, durata minimă a concediului de odihnă este 20 de zile, iar angajații pot depune cerere pentru concediu de odihnă cu minim 60 de zile înainte de efectuarea acestuia.

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:

(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

(3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024.

×
Subiecte în articol: concediu de odihna codul muncii