64 de organizaţii de protecţia mediului din România, reunite într-o Coaliţie pentru Mediu, cer ministrului de resort, Lazlo Borbely, introducerea unor condiţii mai dure pentru fermierii care vor să cultive organisme modificate genetic.
Cererea coaliţiei se referă la cele două organisme modificate genetic autorizate pentru cultivare în UE (porumbul MON810 şi cartoful Amflora) şi a fost depusă la cabinetul ministrului sub forma unei scrisori deschise însoţite de o sinteză de considerente ştiinţifice, legale şi economice care demonstrează că OMG reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii oamenilor, a mediului şi a agriculturii din România.
Printre argumentele ce susţin cererea de moratoriu a ecologiştilor se află efectele asupra ecosistemelor naturale şi agricole ce includ toxicitate demonstrată ştiinţific asupra organismelor benefice şi nevizate (de exemplu fluturii) şi efecte negative pe termen lung asupra solului, asupra apelor curgătoare şi asupra practicilor de agricultură durabilă. În al doilea rând, ecologiştii i-au semnalat ministrului efectele negative asupra sănătăţii animalelor testate.
Cartoful Amflora conţine gene ce dau rezistenţă la antibiotice, iar porumbul MON810 cauzează semne de toxicitate pentru rinichii şi ficatul animalelor testate. Astfel, aceste probleme de sănătate pot apărea şi la populaţia umană.
Reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu au arătat cum coexistenţa plantelor modificate genetic cu cele non-OMG s-a dovedit că nu este o opţiune, având în vedere că este deja un fapt demonstrat ştiinţific contaminarea culturilor învecinate. De aceea, astăzi doar cinci state membre ale UE din 27 mai cultivă plante transgenice. Un alt argument al ecologiştilor este acela că în prezent nu există studii privind siguranţa OMG pentru regiunile biogeografice din România, iar publicul nu a fost consultat în procesul de luare a deciziei.
La 9 februarie, ministrul Borbely s-a declarat 100% în favoarea poziţiei adoptate de Austria privind cultivarea OMG deoarece consideră că România trebuie să poziţioneze pe piaţă produsele ecologice. Se ştie că Austria nu a permis niciodată cultivarea pe teritoriul său a vreunui OMG şi că a interzis cultivarea MON810 încă din 1998, adică o dată cu autorizarea acestuia de Comisia Europeană.
"Astăzi, cele mai importante organizaţii de mediu din România îi reamintesc ministrului Borbely că a făcut o promisiune în privinţa problemei OMG. Au trecut aproape trei luni şi promisiunea domniei-sale a rămas gratuită. Moratoriul pe cinci ani este soluţia. În acest răstimp este nevoie să se facă eforturi pentru susţinerea fermierilor care să producă ecologic şi pentru utilizarea soiurilor de plante româneşti adaptate la condiţiile pedoclimatice specifice regiunilor biogeografice din ţara noastră", a spus Gabriel Păun, reprezentant desemnat al Coaliţiei pentru Mediu pe problema OMG şi preşedinte al organizaţiei Agent Green.
Citește pe Antena3.ro