x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mahmureala, la fel de periculoasă ca șofatul în stare de ebrietate

Mahmureala, la fel de periculoasă ca șofatul în stare de ebrietate

09 Dec 2015   •   21:10
Mahmureala, la fel de periculoasă ca șofatul în stare de ebrietate

Un nou studiu a relevat că mahmureala poate afecta capacitatea de reacție a unui conducător auto în mai mare măsură decât starea de ebrietate.

Majoritatea oamenilor nici nu se gândesc să se urce la volan dacă au consumat alcool, dar nu sunt la fel de precauți în dimineața de după. Subiecții care au participat la cercetarea desfășurată la University of the West of England au demonstrat că mahmureala are efecte negative asupra șoferilor, chiar dacă se străduiesc să conducă mai corect decât de obicei.

Profesorul Chris Alford, coordonatorul acestui studiu, a explicat: „Am vrut să aflăm care sunt efectele mahmurelii atunci când persoana în cauză trebuie să conducă timp de 20 de minute, de exemplu, de acasă până la locul de muncă. Este genul de drum pe care îl parcurgem zilnic și de aceea am crede că nu există niciun risc, chiar dacă am băut în noaptea anterioară.”

Potrivit independent.co.uk, la cercetări au participat aproximativ 40 de persoane. Fiecărui subiect i s-a cerut să conducă 20 de minute într-un simulator și a fost pus în fața unor situații de risc cu care șoferii se confruntă în mod constant, ca de exemplu, pietoni care traversează ilegal. Coordonatorii au măsurat performanța, „nivelul” de mahmureală și efortul depus la volan.

„Am descoperit că șoferii aveau mai puțin control asupra vehiculelor, și chiar dacă erau mai atenți decât de obicei, aveau reacții mai lente și nu puteau menține o viteză constantă. În linii mari, am putut observa că participanții conduc la fel de prost ca atunci când sunt în stare de ebrietate.”

Rezultatele cercetării au fost prezentate în Australia și la Societatea Britanică de Psihologie, în speranța că informațiile vor ajunge la cât mai multe persoane. „Vrem ca descoperirile noastre să schimbe atitudinea oamenilor și, până la urmă, să salveze vieți”, a declarat profesorul Alford. 

×