x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Conducerea Vămii Halmeu, cercetată de DNA într-un dosar de contrabandă

Conducerea Vămii Halmeu, cercetată de DNA într-un dosar de contrabandă

10 Mar 2011   •   22:20

Şeful Vămii Halmeu, Gheorghe Ţârle, fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, oamenii de afaceri clujeni Liviu Florian şi Ion Savu şi patru vameşi sunt cercetaţi de procurorii DNA într-un dosar de contrabandă cu ţigări cu un prejudiciu de peste trei milioane euro.

În acest caz a fost sesizat şi Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), având în vedere că este vorba despre importuri de ţigări din mai multe ţări europene.

Surse judiciare au declarat că persoanalul vamal aflat sub ancheta DNA ar fi semnat, în toamna anului 2009, acte fictive de tranzit pentru mai multe TIR-uri încărcate cu ţigări de import.

Potrivit surselor citate, TIR-urile pline cu ţigări de import proveneau din mai multe ţări europene, printre care şi Grecia, iar în documente România figura ca ţară de tranzit, destinaţia finală a mărfii fiind declarată Ucraina.

Anchetatorii au descoperit că, în realitate, TIR-urile au ajuns în Vama Halmeu doar pentru a primi ştampila de tranzit, iar ţigările ar fi fost apoi livrate pe piaţa neagră din România.

Potrivit aceloraşi surse, în cele mai multe cazuri TIR-urile ar fi ajuns goale în Vama Halmeu, unde şoferul aştepta doar să fie validate actele pentru tranzit într-o anumită tură..

Anchetatorii susţin că toate operaţiunile ar fi fost făcute în aceleaşi ture, o parte dintre vameşii cercetaţi fiind încă angajaţi la Vama Halmeu, în timp ce alţii ar fi fost detaşaţi la Bucureşti. Actualul şef al Vămii Halmeu era, la acea dată, şef de tură, iar Nicoleta Dobrescu era şef al Vămii Halmeu.

Procurorii au audiat, pe parcursul ultimelor zile, persoanele cercetate în acest dosar, acestea fiind citate la sediul DNA Satu Mare, unde le-a fost adus la cunoştinţă materialul de urmărire penală. În acelaşi timp, anchetatorii au descins la Vama Halmeu, de unde au ridicat mai multe documente.

Prejudiciul estimat de anchetatori s-ar ridica la peste trei milioane de euro, acesta fiind cauzat prin neplata taxelor vamale şi a accizelor pentru ţigări.

×