x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Conducerile SRR si TVR, decapitate

Conducerile SRR si TVR, decapitate

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    15 Iun 2005   •   00:00
Conducerile SRR si TVR, decapitate

Senatul si Camera Deputatilor au respins ieri, in sedinta comuna, rapoartele de activitate si de executie bugetara, pe 2003-2004 al TVR si pe 2004 al Radioului public, ceea ce echivaleaza cu demiterea consiliilor de administratie ale celor doua institutii.

Senatul si Camera Deputatilor au respins ieri, in sedinta comuna, rapoartele de activitate si de executie bugetara, pe anii 2003-2004 al TVR si pe 2004 al radioului public.

Raportul TVR pe 2003 a primit 243 de voturi pentru respingere, din partea PNL, PD, UDMR si PC, si 103 abtineri, apartinand PSD si PRM. Cel pe 2004 a avut un scor apropiat: 244 pentru respingere (din partea coalitiei de guvernamant), 104 impotriva (din partea PSD si PRM) si o abtinere. voturi. Raportul radioului public, pe 2004, a primit 243 de voturi pentru respingere, 116 impotriva si doua abtineri. Respingerea rapoartelor echivaleaza cu demiterea consiliilor de administratie ale celor doua institutii. Deputatul PD Valentin Iliescu a sustinut respingerea rapoartelor, spunand ca numirea lui Valentin Nicolau in fruntea TVR "a vizat subordonarea institutiei catre fostul partid de guvernamant". "In plus, au fost identificati bani publici folositi necorespunzator", a mai acuzat Iliescu.

REACTII. In privinta radioului public, acuzele din partea coalitiei la putere au fost aceleasi: cenzura si management defectuos. De partea cealalta, PSD a reclamat faptul ca actuala putere incearca sa isi subordoneze cele doua institutii. "De fapt, nu doriti un radio si o televiziune independente, ci o masina de propaganda electorala care sa mascheze tensiunile proastei guvernari", a declarat deputatul PSD Dan Mihalache.

SCHIMBARI. Partenerii de coalitie se pregatesc sa gaseasca inlocuitori la conducerea celor doua institutii. Primul pas este numirea unor directori interimari, pentru sase luni, urmand ca pana in toamna sa fie schimbata legea si sa fie separata functia de director general de cea de presedinte al Consiliului de Administratie. In sedinta de luni seara a liderilor coalitiei, a fost vehiculat numele Sabinei Petre, acum director economic in TVR, pentru sefia interimara a televiziunii, spun surse din coalitie, dar nu a fost luata o decizie. In privinta sefiei CA al TVR, se pare ca premierul Tariceanu l-a acceptat pe Tudor Giurgiu, organizatorul Festivalului de film de la Cluj. La radio, Paul Grigoriu are tot mai multe sanse sa fie sustinut pentru ocuparea sefiei interimare. PNL si PD vor incerca sa amane numirea Consiliilor de Administratie pana la finalul interimatului si schimbarea legii de organizare a celor doua institutii, in timp ce PSD doreste numirea cat mai rapida, dupa legea actuala.

Birourile Permanente ale Camerei si Senatului au decis ieri ca pana la 21 iunie sa fie depuse propuneri pentru alcatuirea noilor Consilii de Administratie ale SRR si SRTV, urmand ca pana la 27 iunie sa fie votate in Parlament.

NICOLAU: "VICTORIA MINERIADEI PNL-PRM-PD"
Valentin Nicolau, demisionar din functia de presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune, a declarat ieri ca "victoria mineriadei politice PNL-PRM-PD impotriva televiziunii publice" era "previzibila", referindu-se la respingerea rapoartelor de activitate si gestiune ale SRTV. "Am vazut in actiune visceralitatea politica innegrind fetele si ridicand maini la comanda", sustine Nicolau. El apreciaza ca votul celor doua Camere este "o farsa parlamentara montata de o garnitura politica a carei incompetenta este dublata doar de agresivitate". "Inca o data, presedintele Traian Basescu a intuit perfect greseala, ilegalitatea si imoralitatea unei situatii pe care echipa politica ce a adus-o la guvernare nu s-a abtinut sa o savarseasca. Papusarul este intotdeauna mai inteligent decat marionetele lui", a afirmat Nicolau. El nu a fost prezent la votul dat de Parlament la raportul de activitate al SRTV.

SEULEANU: "UN VOT POLITIC ASTEPTABIL"
Fostul presedinte al SRR Dragos Seuleanu a declarat ca decizia Parlamentului de a demite Consiliul de administratie al SRR a fost "un vot politic asteptabil". El a afirmat ca votul majoritatii senatorilor si deputatilor nu l-a surprins "absolut deloc" si ca a simtit nevoia sa participe la dezbaterea raportului de activitate al institutiei pe care o conduce pentru "a respecta jocul democratic". Seuleanu s-a declarat multumit de faptul ca unii parlamentari din coalitia guvernamentala au recunoscut succesele administratiei pe care a condus-o, mentionand ca intelege motivele pentru care acestia "au fost obligati sa voteze impotriva". El a spus ca s-a pregatit psihologic pentru momentul in care nu va mai indeplini aceasta functie din momentul in care a fost numit. Seuleanu a adaugat ca in continuare va fi "ziarist, un om activ in viata publica", dar si director general al SRR, "pana la viitoarele decizii ale Parlamentului".

O PORTITA DE SALVARE
Deputatul PRM Olguta Vasilescu a sustinut ieri ca votul negativ dat rapoartelor de activitate ale SRR si SRTV reprezinta "o portita de salvare" pentru Dragos Seuleanu si Valentin Nicolau, care ar fi raspuns penal in urma constatarilor facute de Comisia parlamentara de ancheta. Vasilescu, care a fost vicepresedinte al Comisiei de ancheta privind activitatea SRR si SRTV, sustine ca in raportul acestei comisii sunt propuse "masuri care ar fi dus, inclusiv, la implicatii penale", iar conducerilor celor doua institutii "ar fi avut de-a face cu Parchetul". "Au fost cheltuieli nejustificate si probabil ca asa ar fi fost normal, sa se raspunda penal", a opinat ea. Olguta Vasilescu este de parere ca pentru conducerile SRR si SRT "este mult mai bine" ca rapoartele anuale au fost respinse fara a fi luat in discutie si raportul Comisiei parlamentare de ancheta.

SOLUTIE
Deputatul UDMR Kelemen Hunor a fost de parere la dezbaterea raportului de activitate a SRTV ca, indiferent de partidul aflat la putere, de fiecare data discutiile pe aceasta tema sunt politizate, motiv pentru care legislatia ar trebui modificata pentru a se iesi din "acest cerc vicios". Solutia ar reprezenta-o separarea functiei de presedinte al CA de cea de director general al institutiei si a atributiilor persoanelor care ocupa aceste posturi.
×
Subiecte în articol: observator