Congresul PPE de la Bucureşti s-a aflat printre temele care au atras atenţia presei internaţionale. "Angela Merkel s-a alăturat liderilor europeni de centru-dreapta, la Congresul Partidului Popular European desfăşurat la Bucureşti, chiar dacă politicienii autohtoni nu par a se fi apropiat deloc de un armistiţiu", scrie EUobserver. Publicaţia europeană aminteşte că tot miercuri, "coaliţia de centru-stânga USL a ţinut un eveniment paralel - lansarea candidaţilor săi pentru alegerile generale de la 9 decembrie". Observatorul european remarcă totodată "îngrijorările manifestate de Uniunea Europeană în privinţa stării democraţiei şi supremaţiei legii în România" şi estimează că "problemele au evidenţiat totodată limitele autorităţii UE în privinţa unui stat care este membru al clubului". "Iar între timp - conchide EUobserver, luptele interne din România continuă".
În Austria, cotidianul Die Presse titrează: "Conservatorii Europei manifestă solidaritate cu Traian Băsescu", observând că toţi liderii din cadrul PPE şi-au început discursul, într-o formă sau alta, cu un mesaj adresat preşedintelui Traian Băsescu - ce-i drept voalat - în care lăudau faptul că instituţiile statului român au rămas în picioare " în condiţiile turbulente ale verii politice din România".
Bani şi bănci
Din Spania, La Vanguardia relatează că premierul Rajoy a abordat la Bucureşti tema uniunii bancare, iar El Pais menţionează că ideea uniunii fiscale şi bancare este o contribuţie a Partidului Popular European, relatează Rador. În aşteptarea unei solicitări de ajutor din partea Spaniei, guvernele din zona euro alocă o sumă cu mult sub 100 de miliarde de euro din fondul de stabilitate pentru Madrid, scrie Wall Street Journal, înainte de summitul Uniunii Europene.
Revista germană Focus titrează că Jose Manuel Barroso cere un buget european axat pe creştere economică. Revista germană preia pasaje din discursul preşedintelui Comisiei Europene, în care acesta a susţinut că acest concept de creştere economică trebuie să stea la baza alcătuirii bugetului european pentru perioada 2014-2020, dar şi la baza execuţiei bugetare a acestuia. El a spus că fără crearea de locuri de muncă UE nu va reuşi să iasă din criză. El a pledat şi pentru rigorile bugetare impuse fie prin criteriile de la Maastricht, fie prin noul tratat fiscal adoptat în UE.
Criza şi salvările
Tot revista Focus îl citează pe premierul Finlandei, Jyrki Katainen, care a declarat că Spania nu are nevoie de un program complet de salvare. Finlanda este unul dintre oponenţii pachetelor de salvare adoptate în UE şi, spune premierul acestei ţări, că dacă Spania se va decide să ceară ajutor, el este sigur că nu va trebui să aibă un program atât de cuprinzător, cum a fost cazul în Portugalia sau în Grecia, de exemplu.
Focus News Agency şi Novinite îl citează pe premierul bulgar Boiko Borisov, care, în discursul său, a spus că "i-a învis de şapte ori în alegeri", cu referire la socialişti, şi că speră să reuşească şi anul viitor, când Bulgaria va avea alegeri parlamentare, asta mai ales în condiţiile în care Serghei Stanişev, liderul socialiştilor bulgari, participa la mitingul USL de pe Arena Naţională. "Confruntarea dintre Partidul Popular European şi Partidul Socialiştilor Europeni va avea loc anul viitor, la Sofia, în cursul alegerilor parlamentare din Bulgaria, în 2013", a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, în cadrul congresului PPE, de la Bucureşti. "Guvernul Bulgariei conduce ţara cu succes şi în deplină transparenţă, în ciuda moştenirii dificile, care ne-a fost lăsată de noul preşedinte al PSE, Serghei Stanişev", a adăugat Borisov. Boiko Borisov a amintit că, după ce, în guvernarea anterioară, Comisia Europeană a suspendat toate fondurile pentru Bulgaria, actualul Executiv, al GERB, a readus încrederea Bruxelles-ului. "Mulţumesc Comisiei Europene şi preşedintelui acesteia, Jose Manuel Barroso, pentru această încredere. Prin realizarea reformelor structurale, am refăcut posibilităţile şi am crescut de 30 de ori gradul de absorbţie a fondurilor europene. În paralel cu finanţarea naţională, toate aceste mijloace ne oferă premisele accelerării creşterii economice a ţării", a subliniat prim-ministrul bulgar.
Bilaterală pe şest
"AFA Magazine" spune că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi premierul spaniol Mariano Rajoy au avut o întâlnire bilaterală cu ocazia congresului de la Bucureşti. Cei doi lideri s-au retras în spatele panoului unde scria "restricted area" în Palatul Parlamentului şi probabil că au avut o discuţie apropo de situaţia economică din zona euro şi situaţia economică, bineînţeles îngrijorătoare, a Spaniei, mai ales că Germania este cel mai mare contributor la tot ce înseamnă bani în Europa. Cei doi nu au făcut nicio declaraţie de presă şi nu au dat detalii despre ce au vorbit. Asta a fost prima lor întâlnire din data de 6 septembrie încoace, comentează RFI. Atunci s-au văzut ei ultima dată face to face.
Disputele Băsescu-Ponta au reapărut
Agenţia Reuters vorbeşte despre faptul că la Bucureşti şi-a făcut din nou apariţia râca dintre preşedintele Traian Băsescu şi prim-ministrul Victor Ponta, chestiune care face să se ridice semne de întrebare în legătură cu felul în care va fi condusă ţara, în contextul în care în decembrie vor avea loc alegeri legislative.
Reuters aminteşte de participarea la lucrările Congresului PPE a preşedintelui Traian B ăsescu, pe care premierul Ponta a apreciat-o drept inoportună şi neconstituţională, deoarece preşedintele ar trebui să fie neutru din punct de vedere politic. Reuters relatează despre mitingul USL de pe National Arena, la care premierul Ponta s-a adresat şi participanţilor la Congresul PPE, spunând că ar fi trebuit să asculte voinţa a milioane de români, care au participat la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu. Reuters reaminteşte atât istoria referendumului, cât şi evenimentele verii politice de la Bucureşti, care au adus România în atenţia comunităţii internaţionale.
Tragedia greacă
Euronews a difuzat o informaţie referitoare la declaraţiile premierului grec Antonis Samaras făcute la Congresul PPE de la Bucureşti, potrivit căruia "Dintr-o tragedie contemporană, Grecia va deveni o poveste de succes”. "Reprezint aici ceea ce mulţi consideră a fost veriga cea mai slabă a Uniunii noastre de azi. Dar sunt aici pentru a spune că Grecia este pe cale de a se schimba, de a schimba tendinţa, dar şi destinul. Dintr-un simbol al unui sistem politic care a eşuat, ea va deveni un exemplu al unei reveniri spectaculoase”, a spus Samaras, potrivit Euronews.