x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consilier PDL arestat pentru trafic de influenţă

Consilier PDL arestat pentru trafic de influenţă

de Mircea Opris    |    27 Iul 2010   •   00:00
Consilier PDL arestat pentru trafic de influenţă

Un consilier local din judeţul Timiş a fost arestat pentru trafic de influenţă. Este vorba despre Beniamin Ursu (foto), de la PDL, actualmente consilier local în Ghiroda şi fost consilier local în CL Timişoara. Acesta a pretins 8.000 de euro pentru a ajuta un cetăţean să obţină nişte avize de la Primăria Timişoara, potrivit DGA. Consilierul PDL Beniamin Ursu a mai fost acuzat şi în trecut de trafic de influenţă.



Mai mulţi consilieri locali din CL Timişoara se află în atenţia organelor de anchetă, în urma unor denunţuri privind faptul că cer diverse sume de bani pentru a introduce şi a aproba în Consiliul Local Timişoara diverse proiecte de hotărâri, în special vizând acordarea de aprobări pentru construcţii. Pe listă se află consilieri de la PSD, PDL, dar şi din PNŢ-CD, partidul primarului Gheorghe Ciuhandu. Prima operaţiune de arestare a unui consilier local l-a vizat pe Beniamin Ursu. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Timiş, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, l-au prins în flagrant pe consilierul local Beniamin Ursu, în timp ce acesta primea 1.000 de euro de la un cetăţean pentru a-l ajuta să obţină avizele necesare pentru a intra în legalitate cu un imobil construit fără autorizaţie.

Cetăţeanul, C.T., l-a denunţat însă pe ales la Direcţia Generală Anticorupţie Timiş, iar autorităţile au organizat un flagrant cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi al Serviciului Român de Informaţii (SRI). Denunţătorul a sesizat faptul că în 2007 Beniamin Ursu, care la vremea respectivă era consilier în cadrul Consiliului Local Timişoara, i-a promis că îl poate ajuta să intre în legalitate după ce a construit un corp de casă fără autorizaţie de construcţie. Potrivit reprezentanţilor DGA, alesul a pretins şi primit suma de 7.000 de euro de la denunţător cu promisiunea că va interveni pe lângă funcţionarii din cadrul Primăriei în vederea obţinerii avizelor necesare pentru a intra în legalitate cu imobilul.

Omul i-a dat banii consilierului care a promis că "rezolvă" totul şi a plecat în străinătate. Surpriză însă, când s-a întors, în această vară, cetăţeanul a constatat că Beniamin Ursu, acum consilier în Ghiroda, nu s-a ţinut de cuvânt. Consilierul Ursu i-a explicat celui de la care a luat mii de euro că documentele întocmite în 2007 cu privire la intrarea în legalitate a imobilului şi-au pierdut valabilitatea şi trebuie refăcute, aşa că trebuie să-i dea încă 1.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii de la Primăria Timişoara, au arătat reprezentanţii DGA. Atunci s-a hotărât omul să depună denunţ. La 23 iulie 2010, consilierul Beniamin Ursu a fost prins în flagrant în timp ce primea banii pretinşi. Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 15 zile pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În plus, acesta va fi exclus şi din partid. "S-a discutat deja în organizaţie şi fără discuţie că va fi exclus din partid, dar şi din funcţia de consilier local", ne-a declarat Constantin Ostaficiuc, preşedintele PDL Timiş.

Consilierul a fost acuzat prima oară pentru trafic de influenţă în luna septembrie a anului trecut. Atunci a avut loc un scandal de proporţii la sediul Primăriei Timişoara. Mai mulţi ţigani de pe Strada Glad au pătruns în instituţie şi s-au legat unul de celălalt cu lanţuri, pentru a protesta că nu sunt primiţi în audienţă de primar, iar autorităţile au început să le demoleze casa. La 1 septembrie 2009, executorii municipalităţii s-au prezentat pe Strada Glad nr. 29, cu mai mulţi muncitori, pentru demolarea unei construcţii. Reprezentanţii Primăriei afirmă că romii au extins un imobil pe terenul statului, fără autorizaţie de construire şi contract de concesiune. După ce zilele trecute au fost şi la prefect, vineri au încercat să discute cu primarul.

Cum nu au reuşit, ţiganii, în frunte cu Rudolf Stancu, preşedintele Centrului Creştin al Romilor din Banat şi fratele proprietarei, s-au legat cu lanţuri şi au început să urle pe holurile Primăriei. Au cerut dreptate, au acuzat autorităţile de discriminare, au spus că au muncit cinstit pentru tot ce au, iar construcţia este legală, ba chiar au declarat că le-ar fi dat mită celor din Primărie. Acuzele împotriva lui Ursu s-au oficializat atunci. Atât primarul Gheorghe Ciuhandu, cât şi viceprimarul Adrian Orza l-au acuzat pe fostul consilier local PDL Beniamin Ursu, care a făcut parte din mandatul trecut al Consiliului Local Timişoara, că a făcut trafic de influenţă în favoarea romilor: "Domnul fost consilier Ursu m-a abordat pe holul Primăriei acum câteva zile şi mi-a spus, şi încerc să reproduc aproape mot-ŕ-mot, «ordin de sus, de la mine de la partid, că ăştia au discutat cu regele lor, şi neapărat să amânaţi demolarea cinci zile». I-am spus că nu se pune în discuţie".

Primarul spune că situaţia construcţiei este cât se poate de clară: "Acolo s-a construit ilegal, s-a făcut o extindere a unei case pe suprafaţa statului român. De câteva zile, un fost consilier face trafic de influenţă în favoarea celor vizaţi de demolare. De dimineaţă m-am trezit cu aceşti indivizi, au pretextat că au fost trimişi de Prefectură şi trebuie să-i primesc. Am sunat la Prefectură, domnul prefect mi-a transmis că n-au fost trimişi de Prefectură, că nu există relaţie de subordonare între Primărie şi Prefectură, dar că problema este urgentă", a spus Ciuhandu la momentul scandalului.
Un alt scandal care l-a vizat pe Ursu a avut loc în anul 2006. Atunci, consilierul PDL a pierdut locuinţa socială pe care şi-a repartizat-o singur. Primăria a reziliat contractul de închiriere pe care l-a avut cu Asociaţia Creştină Misionară şi de Caritate East European Mission. Această asociaţie îl avea ca preşedinte pe consilierul local PDL Beniamin Ursu.

Obiectul contractului de închiriere a fost un apartament de două camere aflat în centrul oraşului, pe Strada Paris. Contractul a fost semnat din partea fundaţiei de preşedintele acesteia, consilierul Ursu. El se afla însă în incompatibilitate, făcând parte din comisia care repartizează spaţiile. Locatarii din imobil au sesizat că apartamentul a fost închiriat unor studente.

×
Subiecte în articol: observator