Noua lege a sanatatii ar putea permite spitalelor sa isi schimbe statutul juridic si sa devina fundatii si societati in subordinea autoritatilor locale sau a Ministerului Sanatatii, a declarat Cristian Vladescu, presedintele Comisiei Prezidentiale de Sanatate, pentru Mediafax.
'Acest sistem care se regaseste in multe tari, pornind de la Anglia, Polonia, Tarile Baltice, permite dezvoltarea unui management de calitate. Totodata, politica de personal nu ar mai depinde de Legea Finantelor Publice, ci de nevoile reale ale spitalului', argumenteaza Vladescu.
Acesta spune ca prin noul proiect de lege, un spital ar putea angaja orice medic doreste si, totodata, sa ii ofere salariul pe care si-l va permite prin noul statut juridic. 'Managerii spitalelor vor respecta regulile sanitare pentru a intra in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate in vederea decontarii serviciilor efectate. Ei isi pot atrage fonduri suplimentare si pot angaja personalul de care au nevoie, dupa grila societatilor sau a fundatiilor', a explicat presedintele Comisiei Prezidentiale.
Comisia Prezidentiala pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniul Sanatatii Publice va elabora pana la sfarsitul anului un proiect al noii legi a sanatatii, pe care il va prezenta Ministerului Sanatatii spre analiza si completare, a declarat consilierul prezidential Virgil Paunescu.
'S-a conturat un model organizatoric. De exemplu, privatizarea administrarii banului public dupa modelul practicat cu succes in Olanda. CNAS strange banii privati, contributia cetatenilor la sanatate, dar banii sunt administrati de catre casele private. Aceste case intra in competitie pentru a lua banii. Din acest moment, casele de asigurari fug dupa pacienti, adica in sfarsit pacientul este pus in centrul sistemului, dupa medici, dupa spitale si clinici. Tot institutiile private vor face pachetul de servicii de baza, dar si pachetele suplimentare. In plus, casele private vor extrage mai multi bani pentru sistemul sanitar. Potrivit estimarilor, anual ar putea fi atrasi in sistemul sanitar aproximativ doua miliarde de lei de pe piata', a mai spus consilierul prezidential.
Presedintele Traian Basescu si-a exprimat, marti, la RRA, speranta ca in toamna Guvernul sa inainteze Parlamentului noua lege a sanatatii, el sugerand ca s-ar putea proceda ca in cazul Legii educatiei, unde, desi a existat un lobby puternic, Executivul si-a angajat raspunderea iar legea se implementeaza.
'Sper ca in toamna Guvernul sa inainteze Parlamentului noua lege a sanatatii, in care spitalul sa nu fie numai unitate de stat', a spus Traian Basescu.