x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consilier al lui Sorin Oprescu, reţinut de DNA! A fost prins în flagrant luând mită

Consilier al lui Sorin Oprescu, reţinut de DNA! A fost prins în flagrant luând mită

04 Iun 2015   •   09:10
Consilier al lui Sorin Oprescu, reţinut de DNA! A fost prins în flagrant luând mită

Solomon Wigler, consilierul primarului Sorin Oprescu, a fost reținut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce miercuri seară a fost prins în flagrant în timp ce primea 25.000 de euro, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Citeşte şi Reacţia Primăriei Capitalei, după arestarea consilierului Solomon Wigler

Sursele citate susțin că el a pretins 230.000 de euro pentru a interveni în legătură cu unele autorizații și PUZ-uri.

Aceleași surse au precizat că, în schimbul banilor, Solomon Wigler ar fi promis intervenții la primarul Capitalei și la anumiți consilieri. El este acuzat de trafic de influență.

Iată comunicatul DN, privind acest caz:

 << Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 iunie 2015, a inculpatului WIGLER SOLOMON, consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, cu privire la săvârşirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (5 acte materiale).

În ordonanţa de reținere se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunțător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora, în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri.

Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații de către Primăria municipiului București.

Concret, inculpatul a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective.
În același scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului București, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunțător că, în ședința Consiliului general al municipiului București din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă unuia dintre proiecte, cât și PUZ - ul pentru unul dintre supermarket-uri.

În acest context, inculpatul Wigler Solomon a convenit cu martorul denunțător ca, în data de 03 iunie 2015, să-i remită suma de 25.000 euro, urmând ca diferența până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 08-12 iunie 2015.

La data de 03 iunie 2015, inculpatul Wigler Solomon a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce primea suma de 25.000 euro în scopul mai sus menționat.

Anterior, în același scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, suma de 4.000 euro de la același om de afaceri.

Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență, în vederea eliberării unei autorizații de construire necesare unei soluții de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Inculpatului Wigler Solomon i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 04 iunie 2015, la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. >>


×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu dna consilier dna retinere