x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliul Concurentei a declansat o investigatie impotriva "baietilor destepti" si a Hidroelectrica

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie impotriva "baietilor destepti" si a Hidroelectrica

de Daniel Ionaşcu    |    04 Apr 2012   •   09:40
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie impotriva "baietilor destepti" si a Hidroelectrica

Consiliul Concurentei a initiat o investigatie impotriva traderilor de energie electrica ce.au incheiat contracte bilaterale cu Hidroelectrica, a anuntat presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.

"Saptamana trecuta am facut inspectii inopinate la sediile companiilor, de unde am ridicat documente. Anterior, noi am facut un studiu de circa un an asupra pietei energiei, unde am analizat si aceste contracte", a afirmat Chiritoiu.
Institutia analizeaza daca aceste contracte limiteaza excesiv lichiditatea din piata, ceea ce distorsioneaza pretul, si daca exista intelegeri intre "baietii destepti" referitor la pozitia lor fata de Hidroelectrica. Mai exact sebverifica daca aceste contracte nu blocheaza atat de multa energie ieftina incat restul consumatorilor din piata sunt fortati sa plateasca preturi mult mai mari. Pozitia comuna duce la suspiciunea de cartel.
"Daca vom suspecta o intelegere, vom amenda atat Hidroelectrica cat si traderii, baietii destepti cum ii numiti", a mai spus el.

Anterior, Comisia Europeana a luat la puricat contractele hidro pentru a vedea daca societatile in cauza au beneficiat de ajutor de stat ilegal prin preturile foarte mici. In cazul in care CE va da un astfel de verdict, atunci va obliga traderii la plata sumelor considerate ajutor ilegal si la rezilierea contractelor.
Dintre companiile care beneficiaza de energie de la Hidroelectrica fara a se incheia contracte pe bursa OPCOM se afla Alro, Energy Holding, Alpiq Rimindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Electromagnetica, Electrocarbon, Elsid Titu, Europec si Electrica.

×