x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliul European, discuţii de mediu

Consiliul European, discuţii de mediu

17 Oct 2008   •   00:00

Consiliul European, întrunit ieri şi astăzi la Bruxelles, şi-a asumat obiectivul preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, acela de a ajunge până în luna decembrie la un acord în privinţa pachetului legislativ "schimbări climatice – energie".



Consiliul European, întrunit ieri şi astăzi la Bruxelles, şi-a asumat obiectivul preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, acela de a ajunge până în luna decembrie la un acord în privinţa pachetului legislativ "schimbări climatice – energie". Italia şi Polonia, care contestă acordul, nu au reuşit să îşi impună punctul de vedere. Există încă dificultăţi în calea consensului. Ecologiştii europeni salută deciziile Consiliului.

"Mesajul unanim dat de Consiliul European este acela că nu abandonăm lupta împotriva schimbărilor climatice sub pretextul crizei financiare. Avem o confirmare clară a termenului limită pentru adoptarea pachetului schimbări climatice ­ energie şi menţinem obiectivele. Însă nu putem subestima nici dificultăţile care ne aşteaptă. Va trebui să analizăm şi să găsim soluţii la problemele specifice cu care se confruntă ţările membre", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, la încheierea summit-ului european de la Bruxelles.


Franţa, "învingătoare"

Nicolas Sarkozy, preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, a recunoscut că mai e foarte mult de făcut pentru ajungerea la un consens şi că "depinde de mine şi de preşedintele Barroso să găsim soluţii pentru ţările care şi-au exprimat îngrijorări". Concluziile summit-ului afirmă că "parametrii fundamentali" ai propunerii din 2007 a Comisiei Europene trebuie păstraţi. Documentul cere însă "Preşedinţiei şi Comisiei să îşi intensifice lucrările în următoarele săptămâni pentru a găsi soluţii adecvate cu privire la mizele punerii în aplicare a acesteia pentru toate sectoarele economiei europene şi pentru toate statele membre, ţinându-se seama de situaţia specifică a fiecăruia, vizând asigurarea unui raport satisfăcător costuri-eficacitate stabilit în mod riguros".


Consens al statelor din Est

Aceste rânduri au fost inserate ca menţiuni la situaţia a nouă ţări din Europa Centrală şi de Est (România, Cehia, Bulgaria, Polonia, Slovacia, Ungaria şi ţările baltice), care se consideră nedreptăţite de măsurile conţinute în pachetul legislativ propus de Comisie şi care trebuie să primească şi aprobarea Parlamentului şi Consiliului pentru a intra în vigoare. Poziţia cea mai rigidă a avut-o Polonia, care a şi iniţiat miercuri un "minisummit" cu liderii celorlalte opt state înainte de începerea lucrărilor Consiliului European, pentru a-şi armoniza poziţia faţă de acest pachet care va avea un impact puternic asupra propriilor economii. Cele nouă ţări nu pun în discuţie obiectivele principale ale pachetului ­ 20% reducere a emisiilor de CO2, 20% eficienţă energetică şi utilizarea în proporţie de 20% a energiilor regenerabile până în 2020 ­, ci doresc unele amânări ale punerii lor în aplicare, precum şi compensaţii financiare pentru efortul deosebit pe care atingerea ţintelor îl presupune pentru ele, având în vedere că economiile lor deja au trecut, la începutul anilor 1990, printr-o perioadă dureroasă de restructurare, în care reducerile emisiilor de CO2 au fost cu mult mai mari decât cele ale statelor dezvoltate din Europa Occidentală.


Ecologiştii, mulţumiţi

Principalele organizaţii ecologiste, Climate Action Network Europe, WWF Europa, Greenpeace Europa şi Pritenii Pământului Europa, s-au declarat mulţumite de rezultatele Consiliului European. "În ciuda opoziţiei unor state membre, care doreau măsuri pentru protejarea industriei poluante", au declarat reprezentanţi ai celor patru organizaţii ecologiste.
Aceştia au subliniat că Uniunea Europeană trebuie să continue procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în ciuda dificultăţilor financiare din prezent. "Salutăm faptul că Uniunea a rezistat încercărilor unor ţări de a-şi proteja, pe termen scurt, industriile foarte poluante. Eforturile Poloniei şi Italiei de a «deraia» UE au eşuat. Preşedintele Sarkozy trebuie să continue să reziste în faţa acestor atacuri. Trebuie făcute toate eforturile pentru a împlini Protocolul de la Kyoto şi tratatul internaţional care îl va urma", au declarat într-un comunicat ecologiştii.

×
Subiecte în articol: verde! european