x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliul Naţional Secuiesc instigă la nesupunere civică!

Consiliul Naţional Secuiesc instigă la nesupunere civică!

19 Noi 2011   •   15:22
Consiliul Naţional Secuiesc instigă la nesupunere civică!

CNS (Consiliul National Secuiesc) face apel la locuitorii din secuime sa apere integritatea Tinutului Secuiesc folosind toate mijloacele democratice, inclusiv nesupunerea civica, precizand insa ca un eventual protest trebuie sa respecte "principiul non-violentei, al solidaritatii si al gradualitatii", se arata in comunicat.

Consiliul National Secuiesc (CNS) a aprobat, sambata, la Sfantu Gheorghe, o hotarare prin care face apel la populatia din secuime ca, folosind toate mijloacele, inclusiv nesupunerea civica, sa apere principiul formulat la Adunarea Alesilor Locali din Secuime, si anume acela ca Tinutul Secuiesc este indivizibil si ca singura varianta acceptabila pentru CNS este ca Tinutul Secuiesc sa formeze o regiune cu statut special.

In hotarare se subliniaza ca nesupunerea civica este considerata de CNS o ultima forma de protest, pentru cazurile in care nu se poate apara integritatea teritoriala a Tinutului Secuiesc in alt fel.

In acest context, CNS stabileste principiile unei eventuale forme de protest, si anume "principiul non-violentei, al solidaritatii si al gradualitatii".

"Hotararea este una de principiu, care doreste sa aduca mai aproape ideea nesupunerii civice de colectivitatea atinsa de o impartire administrativa neconvenabila pentru colectivitatea respectiva. Deci trebuie sa inteleaga ca exista acest mijloc democratic si pasnic, non-violent, si trebuie sa cunoasca din timp care sunt regulile de baza. Este ultima forma de protest la care am recurge, deoarece speram ca nu va fi necesar. Am foarte mare incredere ca solutia propusa de comisia Stanomir (comisia prezidentiala privind modificarea Constitutiei - n.r.) va fi totusi ascultata de partidele politice", a declarat presedintele CNS, Izsak Balazs.

Mediafax

×