x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Constanta - Spitalul Judetean colcaie de insecte

Constanta - Spitalul Judetean colcaie de insecte

de Emilia Sava    |    20 Aug 2006   •   00:00
Constanta - Spitalul Judetean colcaie de insecte

Prezenta gandacilor in sectiile Spitalului Judetean de Urgenta Constanta (SJUC) nu mai reprezinta de mult ceva neobisnuit pentru angajatii unitatii medicale.

Printre pisici si gandaci

Salariatii au abandonat lupta cu insectele si spun ca nu au reusit sa scape de ele chiar daca au facut dezinsectie. "Ies prin pereti, pe sub linoleum si nu putem scapa de ei. Dimineata mai gasim cate un unul si in canile cu care ii servim pe pacienti, dar nu avem ce face", afirma una dintre angajate. "Ori de cate ori se elibereaza un salon, facem curatenie, igienizare completa, dar tot apar. Sunt paciente care noaptea dorm cu lumina aprinsa de frica gandacilor", a mai spus una dintre infirmierele din Sectia de neurochirurgie.

Isteria gandacilor a plecat recent de la seful Sectiei de pediatrie a SJUC, dr. Corneliu Neagoe, care a reclamat ca in saloane sunt sute si chiar mii de gandaci si ca, desi a cerut conducerii unitatii medicale sa ia masuri, nu s-a facut nimic. Mamele sunt cele mai nemultumite de conditiile in care sunt spitalizati copiii.

Si dr. Neagoe recunoaste ca prezenta insectelor este veche in spital. Lucreaza din 1974 in spitalul judetean, iar gandacii au aparut cam prin ’90, spune el.

SEFUL DE SECTIE RASPUNDE. Si seful Autoritatii Judetene de Sanatate Publica Constanta, dr. Marius Enescu, care a fost mai multi ani medic in SJUC, stie de gandaci. "Sunt in toate spitalele, iar la cel de urgenta sunt inca de cand eram eu student. Ca sa scapam de ei, trebuie sa scoatem toti bolnavii din saloane, sa facem dezinsectia, lucru care este imposibil. Si, oricum, seful de sectie este cel care trebuie sa monitorizeze curatenia din sectorul de care raspunde", a declarat dr. Enescu. Mai mult, seful AJSP Constanta a declarat ca va propune sanctionarea cu 10% din salariul pe trei luni a medicului pediatru, care, in calitate de sef de sectie, nu a asigurat igienizarea. "Doctorul Neagoe a fost in urma cu cativa ani si seful DSP si gandacii erau in spital si atunci, si nu a facut nimic in acest sens", a mai spus dr. Enescu.

SUPARARE. Doctorul Neagoe reclama problema gandacilor

INVAZIE SI DE PISICI. Subsolul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta este plin de pisici, pe care angajatii au incercat sa le alunge, dar nu au reusit sa scape de ele.

La demisol, unde se afla vestiarele cadrelor medicale, arhivele, dar si birourile administrative, persista de ani buni un miros greu de suportat. Multi dintre salariati s-au plans ca pisicile isi gasesc tot felul de culcusuri, iar de la urina lor nu poti rezista mai mult de cateva minute, decat daca iti tii respiratia.

CALDURA MARE. O alta problema cu care se confrunta pacientii de la SJUC este caldura pe care trebuie s-o suporte in saloane pe perioada verii. Soarele incinge saloanele, iar cei mai multi bolnavi nu mai rezista sa mai stea in paturi, pentru ca saltele frig sub ei. Singura sectie care are aparate de aer conditionat este neurochirurgia, unde dispozitivele au fost luate dintr-o sponsorizare. Si mai greu este pentru mamicile din sectiile de ginecologie, unde caldura este foarte mare, indiferent de zi sau de noapte, iar pacientele indura cu greu caldura insuportabila.

VECHI. Spitalul e construit in ’69

REPARATII SISTATE. In timpul campaniei electorale din anul 2004, la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta au fost inaugurate lucrarile de reabilitare. Reparatiile au fost sistate insa anul trecut, iar de atunci nu s-a mai facut nimic.

Contractul de reparatii a fost luat spre verificare si de procurorii DNA, dar nici din aceasta parte nu a mai venit nici o veste.

Seful Autoritatii Judetene de Sanatate Publica, dr. Marius Enescu, spune ca au fost reluate negocierile cu firma de constructii israeliana, pentru renegocierea contractului de reparatii. Discutiile sunt aproape de final, dar situatia la Spitalul Judetean de Urgenta ar putea intra in normal cam peste doi ani.

ISTORIC. Spitalul Judetean de Urgenta Constanta a fost construit in anul 1969 si de atunci nu a mai fost reabilitat. Toate instalatiile sanitare si de incalzire sunt invechite, iar angajatii nu fac decat sa carpeasca defectiunile care apar. Unul dintre medicii din spital spune ca singura rezolvare a problemelor din unitatea medicala este de a darama actuala constructie si de a construi un spital nou in Constanta.
×