Fostul căpitan SRI, Constantin Bucur, a câştigat la CEDO procesul intentat statului român prin care contestă condamnarea sa la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi divulgat informaţii cu caracter secret. Constantin Bucur a dezvăluit în 1996 că SRI interceptează convorbirile private ale ziariştilor şi oamenilor de afaceri, fiind destituit imediat şi condamnat apoi la doi ani cu suspendare pentru pentru transmiterea de informaţii cu caracter secret, divulgarea de informaţii obţinute prin atribuţiile de serviciu şi furtul casetelor cu înregistrări din biroul SRI.
După epuizarea tuturor căilor de apel, Bucur a dat în judecată statul român la CEDO, fiind reprezentat, cu întreruperi, de Monica Macovei, pe atunci avocat şi colaborator al organizaţie pentru apărarea drepturilor omului APADOR-CH.
Contactat de jurnalul.ro, Constantin Bucur a declarat că decizia CEDO, deşi onorabilă, nu schimbă nimic în România.
"Pentru decizia CEDO trebuie felicitată CEDO. În România nu merită felicitări decât cei cărora le place poliţia politică sau le place să trăiască într-un stat poliţienesc. Căpitanul Bucur nu a existat pentru nimeni. Dacă a trebuit să aştept 15 ani ca să mi se spună dacă sunt un om cinstit sau un infractor"...
Bucur spune că nu a mai existat niciun alt agent care să-i urmeze exemplul, iar ceea ce a păţit el a fost un exemplu de descurajare a celor care ar fi vrut să dea în vileag precticile SRI.
"Nu era cazul să se încurajeze oamenii care spun adevărul. Altfel, Măgureanu (şeful SRI la acea vreme n.r.) n-a păţit nimic. În schimb a scris că am fost plătit gras ca să ies în presă. Asta în timp ce eu eram cel care nici nu avea pâine pe masă", spune Bucur.
După dezvăluirile despre interceptări, Constantin Bucur a devenit membru PRM, ajungând deputat. Pensionat apoi, lui Bucur i s-a redus pensia, în 2010, cu 80%.
Bucur este acum supărat că acţiunile sale nu mai sunt recunoscute de nimeni şi că numele lui a căzut în uitare. "Căpitanul Bucur şi-a sacrificat cariera şi sănătatea şi nu mai întreabă nimeni de el. Pentru presa din ţară sunt incomod. Noroc că a venit străinătatea şi s-a interesat de mine. Am dat interviuri pentru Al Jazeera şi Deutsche Welle, în România nu mă mai caută nimeni".