x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Constantin Răuţă a mai pierdut o bătălie

Constantin Răuţă a mai pierdut o bătălie

25 Ian 2011   •   18:54

Condamnat la moarte în anul 1974, Constantin Răuţă, fost ofiţer în Direcţia de Informaţii Externe în timpul regimului comunist, singurul român pe numele căruia mai figurează o condamnare la moarte, a mai pierdut un proces. Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti trebuia să judece, azi o nouă cerere de revizuire a sentinţei de condamnare la moarte. 

Avocata Eugenia Crângariu spune că ceea ce s-a întâmplat "azi la Tribunalul Militar, la primul termen de judecată, este absolut revoltător. Când trebuia să înceapă şedinţa de judecată, în sală nu ajunsese încă reprezentantul Parchetului. Apoi a intrat judecătorul, al cărui nume, vă rog să mă credeţi, nu l-am reţinut şi care nu a făcut altceva decât să ne citească minuta sentinţei pe care deja o scrisese în camera de consiliu, prin care a fost respinsă ca inadmisibilă cererea dvs de revizuire”.

Avocata spune că astfel s-au încălcat prevederile Codului de procedură penală pentru că "e adevărat că sentinţa se pronunţă în sala de Consiliu, dar după ce se ascultă pledoariile pe fond ale avocaţilor şi ale procurorului. Ori asta nu s-a întâmplat, contravenind cu art. 403 din Codul de procedură penală. L-am întrebat pe judecător de ce nu ne dă cuvântul, şi mi-a răspuns că să citesc cu atenţie ce scrie în Cod.” Crângariu spune că după ce va citi sentinţa şi motivarea acesteia, o va contesta la instanţa superioară. Constantin Răuţă a fost condamnat pentru trădare prin transmitere de secrete, dezertare şi pentru refuzul înapoierii în ţară. Instanţa supremă din România i-a respins acţiunea, prin decizia definitivă din 30 ianuarie 2009. Dosarul lui Răuţă a ajuns şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

×