x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Constitutia UE - Europa a cazut la pace

Constitutia UE - Europa a cazut la pace

21 Iun 2004   •   00:00

IRINA CRISTEA

Uniunea Europeana va avea un ministru de Afaceri Externe, un presedinte al forului sau executiv, Comisia Europeana, 18 comisari si 750 de membri ai Parlamentului.

Asa au convenit, intr-un final liderii celor 25 de state membre, care s-au pus de acord asupra formei actuale a proiectului Constitutiei europene. Cei 25 au cazut de acord chiar si asupra sistemului de vot in Uniunea extinsa. Deciziile se vor lua numai daca intrunesc acordul a cel putin 15 state, a caror populatie sa reprezinte cel putin 65% din totalul populatiei UE. Prin urmare, statele mai mici vor avea un cuvant de spus, fara ca "greii" Uniunii (Franta, Germania, Marea Britanie) sa le sufoce. Cel mai mult au de pierdut, in urma acestui aranjament, Spania si Polonia, urmate de Ungaria, Belgia si Grecia.

DREPT DE VETO. Puternic motivati de Marea Britanie, liderii europeni au mai convenit ca statele membre sa-si poata fixa, in continuare, propria politica economica, precum si propriile optiuni in materie de aparare si politica externa. Fiecare tara isi va putea exercita dreptul de veto cand nu-i este pe plac vreo directiva pe care Comisia Europeana o ia intr-unul dintre aceste sectoare.

URMEAZA GREUL. Cu tot acordul celor 25, Constitutia nu este o afacere incheiata. Aranjamentele convenite de liderii europeni trebuie ratificate in fiecare stat membru, fie prin referendum, fie la nivel parlamentar, in termen de doi ani de la semnarea tratatului, preconizata sa aiba loc la toamna. Mai multe tari, printre care Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Luxemburg sau Polonia, au anuntat ca vor chema populatia la urne pentru a decide asupra Constitutiei. Demersul este destul de riscant, apreciaza analistii citati de BBC, intrucat recentele alegeri europene au dat castig de cauza opozantilor UE. Daca fie si un singur stat nu ratifica proiectul, UE ramane in continuare fara lege fundamentala.

×
Subiecte în articol: observator