x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contraatacul lui Smirnov

Contraatacul lui Smirnov

02 Aug 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Sanctiunile economice pe care i le-a impus puterea de la Chisinau, ca urmare a devastarii scolilor romanesti din Transnistria, ii pica la tanc liderului Igor Smirnov. El contraataca sprijinit de Rusia si Ucraina. Impunerea de sanctiuni Transnistriei, ca replica la inchiderea abuziva a scolilor romanesti, ar putea inrautati situatia in regiune. Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, se pregateste sa retalieze, iar Rusia si Ucraina il cam sustin.
LAVINIA TUDORAN

Drama romanilor din Transnistria, victime ale campaniei de epurare etnica, declansate de regimul separatist de la Tiraspol, incepe sa fie uitata. Aceasta desi asediul militienilor lui Smirnov asupra Liceului "Alexandru cel Bun" din Tighina continua, iar scoala din Rabnita, inchisa abuziv joi, e pe cale sa fie demolata. Copiii orfani de la scoala-internat din Tighina sunt si acum tintuiti in dormitor si nu au voie sa mearga decat la bucatarie, dupa ce institutia a fost sigiliata.

"PRIETENII". Criza scolilor pare insa sa fi luat o turnura favorabila lui Smirnov. Dupa ce, de ieri, puterea de peste Prut i-a impus sanctiuni economice, liderul separatist si-a facut planuri de contraatac. Presa transnistreana sustine ca Tiraspolul intentioneaza sa stopeze furnizarea de energie electrica si gaz natural catre Moldova. Smirnov, care, potrivit unor informatii, ar fi emis un decret prin care fortele armate transnistrene au fost puse in stare de "alarma de razboi", are si sustinatori. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut anularea sanctiunilor impuse Transnistriei, iar Ucraina solicita acordarea unui statut special republicii separatiste.

Potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, citat de agentia Romanian Global News, acest statut ar asigura Transnistriei "un nivel inalt de autoadministrare si aparare".

×
Subiecte în articol: observator