x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contractele de achiziţii publice, încheiate în maxim 7 zile de la desemnarea firmei câştigătoare

Contractele de achiziţii publice, încheiate în maxim 7 zile de la desemnarea firmei câştigătoare

23 Mar 2012   •   18:57

Masura a fost luata special pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.
'Orice autoritate publica nu are dreptul sa intarzie cu mai mult de 7 zile calendaristice incheierea unui contract sau acord-cadru de achizitie publica', a declarat Cristina Traila, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP).

De asemenea, incheierea ca atare a contractelor de achizitie publica trebuie sa fie notificata catre ANRMAP intr-un termen de 48 de ore, conform modificarilor aduse de Guvern la normele de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006, privind achizitiile publice.

Cristina Traila a motivat modificarile propuse de ANRMAP prin 'transparentizarea reala' a procesului de achizitii publice, cu referire clara la 'momentul incheierii contractului de achizitie publica, pentru ca se poate desfasura o procedura de achizitie publica si sa se finalizeze, dar autoritatea contractanta, din motive imputabile acestei autoritati, sa nu incheie acest contact'.

Al doilea motiv pentru adoptarea acestor modificari legislative se refera la evitarea intarzierii in implementarea proiectelor majore, indiferent de sursa de finantare, 'dar cu precadere avand ca sursa de finantare fondurile europene', a subliniat sefa ANRMAP.
Institutiile care desfasoara licitatii de achizitie publica cu incalcarea acestor norme risca amenzi de pana la 40.000 de lei, conform OUG 34/2006.

'Vom monitoriza indeaproape, alaturi de observatorii UCVAP, acest proces de incheiere in termenul prevazut de lege a contractelor de achizitie publica. De altfel, ofertantul care se considera lezat in dreptul sau poate notifica ANRMAP in termenul prevazut de lege', a adaugat Cristina Traila.

Hotararea adoptata vineri face parte dintr-o serie de acte normative care vor aparea in perioada urmatoare si 'care vor incerca o imbunatatire a cadrului legal pentru a accelera procesul de absorbtie, un obiectiv asumat cu cea mai mare seriozitate de Guvern', a precizat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

×
Subiecte în articol: observator