x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contractul Apa Nova

Contractul Apa Nova

de Monica C. Andrei    |    05 Oct 2005   •   00:00
Contractul Apa Nova

Contractul cu Apa Nova nu mai este secret. A fost nevoie de multe critici pentru ca primarul general sa ceara societatii franceze desecretizarea lui. La cinci ani de la semnare, contractul este supus inutil dezbaterii publice. Rezilierea contractului ar costa municipalitatea sute de milioane de euro.

Contractul cu Apa Nova nu mai este secret. A fost nevoie de multe critici pentru ca primarul general sa ceara societatii franceze desecretizarea lui. La cinci ani de la sem-nare, contractul este supus inutil dezbaterii publice. Rezilierea contractului ar costa municipalitatea sute de milioane de euro.

Culmea ironiei, la cinci ani de la semnare, Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, va supune dezbaterii publice contractul de concesionare a serviciilor de apa si canal dintre Primaria Capitalei si Apa Nova. De ieri, acesta nu mai are clauze confidentiale, lucru care pana la urma nu schimba deloc situatia. Nu se pot face modificari semnificative, avand in vedere ca francezii au intocmit un contract in favoarea lor. Cat despre rezilierea lui, nici nu se pune problema. Nu de alta, dar ar costa Primaria Capitalei cateva sute de milioane de euro.

"Contractul de concesiune este public. Va fi publicat pe site-ul Apa Nova, la adresa www. apabucur.ro, iar in cateva zile va putea fi gasit si pe site-ul Primariei. Am lansat aceasta dezbatere publica nu pe ceea ce cred unii, ci pe ceva concret, pentru a combate declaratiile si comentariile ignorante ale unor oameni politici, dar si din presa", a spus Videanu.

El a recunoscut ca in relatia cu Apa Nova mai exista unele neclaritati in privinta nivelului de investitii si al retelelor telescopice, insa si aceste aspecte urmeaza sa fie reglementate printr-un act aditional.

"Nu comentez conditiile in care contractul a fost incheiat. Pot sa va spun insa ca obligatia mea este sa duc la indeplinire acest contract, care e un contract comercial valabil", a precizat edilul.

NECLARITATI. Cat priveste actuala stare a retelei de canalizare, Videanu a sustinut ca aceasta este in stare buna de functionare, insa subdimensionata.

"Cuantumul investitiilor pe care Apa Nova le va realiza in urma negocierilor pe care le-am purtat este de cateva ori mai mare fata de cat cele preconizate in actualul contract. Avem in vedere, in urmatorii trei ani, extinderea retelei de canalizare cu 600 de kilometri, investitie comuna in valoare de 130 de milioane de euro", a mai spus Videanu. Insa nu s-a trecut nimic pe hartie, nu s-a semnat nici un plan concret de actiune. Videanu a spus ca va merge pe increderea celor de la Apa Nova.

Hazardanta declaratie, avand in vedere ca in cinci ani societatea franceza n-a facut nimic.

Mai mult, pana acum Apa Nova n-a fost penalizata pentru activitatea inexistenta pe care a desfasurat-o in Capitala.

"Printr-o hotarare de consiliu, care va fi discutata in prima sedinta a Consiliului General, primarul general va fi imputernicit pentru a impune penalizari Apa Nova pentru neindeplinirea nivelului de investitii", a precizat Videanu.

Motive pentru penalizarea contractului sunt destule, unul dintre acestea fiind tariful pentru metru cub de apa. Acesta a fost stabilit, atunci, la 0,6 euro. Desi in contract se stipuleaza ca tariful ramane fix, el a crescut in primul an de sase ori, fiind invocate inflatia si devalorizarea leului in fata monedei euro. Asta, desi, potrivit contractului, tariful trebuia sa scada treptat, din cinci in cinci ani.

BASESCU A GIRAT!
Vivendi Water a castigat in martie 2000 licitatia pentru concesionarea serviciului bucurestean de apa si canalizare. Contractul de concesiune, semnat in luna martie 2000, a intrat in efectivitate la 17 noiembrie 2000. La contractul aprobat in martie 2000, Viorel Lis este cel care semneaza din partea Primariei Capitalei. Intre martie si noiembrie au avut loc alegeri locale, la sefia Municipalitatii venind actualul presedinte Traian Basescu. Acesta a semnat, se pare, un act aditional, girand astfel contractul cu Apa Nova. Cei care detin documente sau cunosc mai multe detalii despre aceasta afacere pot scrie pe adresa: monica.andrei@jurnalul.ro .

VINA PASATA LA ANAR
"In contractul de concesiune incheiat intre Apa Nova si Municipalitate nu exista clauze confidentiale", a declarat Epsica Chiru, director tehnic al calitatii apei din cadrul Apa Nova. El a mai spus ca daca autoritatile considera vinovata societatea de inundarea Bucurestiului, pana in prezent aceasta trebuia sa fie amendata. "Pentru inundatiile din Capitala este vinovata caseta colectoare care nu face fata unei cantitati mari de apa, si care are probleme majore. Aceasta caseta este in administrarea Administratiei Nationale Apele Romane", a comentat Epsica Chiru. Mai mult, el a spus ca singura vina a societatii este lipsa de comunicare cu mass-media. (Elena Stan)

Redeventa de 5.000 de euro

INDIFERENTA. Apa Nova nu a facut fata inundatiilor din Capitala si, cu toate acestea, nu a fost penalizata

Printre serviciile care trebuie realizate de concesionar catre Municipalitate se pot enumera, intre altele, captarea, tratarea, transportul si distribuirea apei potabile sau nepotabile, colectarea si transportul apelor uzate de la clienti si, foarte important, colectarea, tratarea si evacuarea adecvata a scurgerilor stradale si de suprafata prin gurile de canalizare. De asemenea, conform contractului, concesionarul trebuie sa exploateze, sa intretina, sa administreze si sa repare bunurile proprietate publica. Ultima dintre cele 20 de obligatii asumate de concesionar in raport cu Municipalitatea se refera la asigurarea "in general" a functionarii efective si corespunzatoare a serviciilor de apa si canalizare in Bucuresti. La urgente, concesionarul este obligat sa furnizeze, gratuit si continuu, apa catre serviciul public de pompieri si hidrantilor publici de incendiu, precum si sa instaleze gratuit racorduri catre acestia, dar nu va fi raspunzator de intretinerea sau modernizarea lor dupa instalare.

"URGENTE". Pentru ca ne face onoarea de a-i fi clienti, concesionarul plateste, anual, conform contractului postat pe site-ul Apa Nova, o redeventa ridicola, cifrata la 5.000 de euro, iar valoarea si scadentele la plata pot fi modificate exclusiv cu acordul partilor semnatare. In contractul de concesiune, plafonul de despagubire este cuantificat la 100 de milioane de euro, cel de penalizare la 5 milioane de euro (majorabil anual), iar cel al raspunderii legate de mediul inconjurator la 100 de milioane de euro.

Conform documentului semnat intre parti, concesionarul ar fi fost obligat sa pregateasca, in 12 luni de la data intrarii in vigoare, un "plan de interventie in caz de urgenta" si sa-l prezinte in scris autoritatii de reglementare. Dat fiind ca inundatiile intra in acelasi contract, la "urgente", ramane sa ne lumineze Municipalita-tea daca respectivul document exista, cine este responsabilul de nepunerea lui in aplicare sau cine e vinovat daca nu a fost intocmit. (Eliza Popa)
×
Subiecte în articol: observator contractul nova apa nova