x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Controlul dezinfectanţilor, după limitele bugetare

Controlul dezinfectanţilor, după limitele bugetare

de Dan Radu    |    15 Iun 2016   •   08:50
Controlul dezinfectanţilor, după limitele bugetare
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF

Ministerul Sănătăţii a finalizat prelevarea de probe de dezinfectanţi din spitalele din toată ţara şi va începe testarea acestora pentru a verifica dacă sunt conforme cu ceea ce scrie pe etichetă. Din 150 de produse, vor fi evaluate doar 42, din raţiuni statistice şi de buget.

Testele pe care le va efectua Ministerul Sănătăţii includ o singură categorie de dezinfectanţi (TP2), aceste substanţe fiind cele mai des utilizate la curăţirea suprafeţelor. Din cele 150 de produse existente pe piaţă, vor fi evaluate 42, câte una din fiecare judeţ, plus municipiul Bucureşti. "În momentul acesta avem autorizate pe piaţă puţin peste 150 de produse biocide din categoria TP2. Eşantionul de 42 este mai mult decât relevant statistic, iar demersul de testare trebuie să se înscrie şi în nişte limite bugetare alocate acestei acţiuni", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu. Substanţele de analizat vor fi selectate de minister şi de Direcţiile Publice de Sănătate. "Dacă vom avea teste cu rezultat neconform acestea vor fi trimise în străinătate la un laborator acreditat. Din momentul constatării unei neconformităţi la testele de laborator din România până la sosirea rezultatului final de la laboratoarele acreditate din străinătate produsele vor fi blocate temporar de la utilizare în toate unităţile spitaliceşti", a spus Colintineanu.

 

Analizele se vor efectua la laboratoarele Institutului Naţional de Sănătate Publică din Iaşi şi Bucureşti şi la Laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa

×