x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copaci tăiaţi pentru un bloc

Copaci tăiaţi pentru un bloc

de Iulia Barbu    |    02 Iul 2008   •   00:00
Copaci tăiaţi pentru un bloc

SPAŢIUL VERDE – BETON ● Un alt parc defrişat
Un teren în suprafaţă de 517,56 de metri pătraţi de pe Şoseaua Giurgiului din apropiere de Drumul Găzarului a fost defrişat de curînd. Bucăţica de pămînt a fost spaţiu verde pentru blocurile din împrejurimi. Locuitorii zonei au sesizat însă că dintr-o dată spaţiul lor a fost îngrădit cu celebrele garduri peste care nu trece nici pasărea.



SPAŢIUL VERDE – BETON ● Un alt parc defrişat
Un teren în suprafaţă de 517,56 de metri pătraţi de pe Şoseaua Giurgiului din apropiere de Drumul Găzarului a fost defrişat de curînd. Bucăţica de pămînt a fost spaţiu verde pentru blocurile din împrejurimi. Locuitorii zonei au sesizat însă că dintr-o dată spaţiul lor a fost îngrădit cu celebrele garduri peste care nu trece nici pasărea.

La scurt timp, pomii pe care oamenii de pe Şoseaua Giurgiului îi plantaseră au dispărut. "Cunosc zona de cînd s-au construit blocurile, asta pentru că aici au locuit bunicii mei. Copacii tăiaţi au fost plantaţi de ei şi de restul vecinilor. Era o zonă verde. Vecinii se adunau seara în faţa blocului, la răcoare, iar copiii se jucau pe spaţiul acela fără frica maşinilor. Pe scurt, spaţiile verzi sînt semipublice, pentru că incinta a fost dintotdeauna îngrădită şi acolo oamenii au creat un loc de relaxare confortabil", povesteşte o locatară de pe Şoseaua Giurgiului.

În acest moment, despre spaţiul verde descris mai sus putem să vă spunem doar atît: un bloc de cinci etaje a primit avizul autorităţilor. În acest caz, "şmecheria" a fost următoarea: terenul a fost trecut în Planul de Urbanism General (PUG) ca zonă construibilă, potrivit principiului "nu se vede terenul de copaci". Odată încadrat ca zonă destinată locuinţelor, avizele pentru construirea blocului au primit verde pe toate liniile. Desfăşurarea de forţe a început deci cu PUG-ul aprobat de Consiliul Municipiului Bucureşti prin HCGMB nr. 269/2000. Astfel, terenul din Şoseaua Giurgiului nr. 164 F devine L3, zonă destinată locuinţelor colective cu maxim P+3, P+4.

CA LA CARTE. Transformarea pe hîrtie a unei zone verzi într-una construibilă este deja o manevră clasică şi, în lipsa unei legislaţii adecvate, această manevră nu va face decît să ne răpească tot mai multe zone verzi. Astfel, pasul următor pentru blocul de pe spaţiul verde a fost Planul de Urbanism Zonal (PUZ), aprobat în şedinţa din 2007.

Normal că transformarea zonei verzi în temelie de bloc nu s-a realizat aşa, peste noapte. Astfel, terenul s-a pricopsit mai întîi cu un proprietar, Petrică Cerbu. Acesta este cel care în 2007 obţine certificatul de urbanism. Un an mai tîrziu noul proprietar primeşte şi autorizaţia de construire. Ulterior, chiar şi Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor îşi dă "ok"-ul pentru blocul pe care noul prorpietar vrea să îl ridice în zona Giurgiului. Toate bune şi frumoase, la prima vedere, legalizarea blocului pare să fi fost făcută ca la carte. Un singur document trădează adevărata funcţie a terenului. Acesta este avizul de mediu care aprobă defrişarea terenului "construibil". Astfel, 25 de copaci au fost tăiaţi pentru visul imobiliar al unui singur om, desigur, proprietar. Un teren care a deschis toate uşile şi a primit toate actele necesare numai datorită calităţii de zonă construibilă avea de fapt statut de zonă verde.

CU STÎNGUL ÎN DREPTUL.
Cu alte cuvinte, parcela încadrată în PUG drept zonă de locuinţe colective revine subit la funcţia iniţială, în momentul în care apare un aviz de defrişare. Un astfel de aviz se emite în momentul în care pe terenul respectiv există vegetaţie. Deci, zonă verde. Astfel, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement i-a acordat noului proprietar avizul de care avea nevoie ca să scape de copaci. Avizul cu nr. 2566 din 07.09.2007 aprobă defrişarea a 25 de copaci de pe "proprietatea personală" a lui Petrică Cerbu. Bineînţeles că actul obligă proprietarul ca în urma defrişării de pe Şoseaua Giurgiului să planteze în compensare alţi 94 de pomi, dar în cu totul altă parte.

Interese imobiliare

Pe Şoseaua Giurgiului, tot din zona Drumul Găzarului, mai multe spaţii verzi şi-au pierdut însemnătatea. De curînd, un alt gard a împrejmuit spaţiul verde al unui bloc. Acolo copacii sînt sursa de oxigen pentru cîteva zeci de oameni. Locatarii au cerut date despre "proiectul" din spatele gardurilor, însă nu au primit nici un răspuns. Le este teamă că şi acest al doilea teren va avea soarta celui descris mai sus. Ceva mai departe, o clădire nouă sfidează peisajul. Acolo a fost un rondou frumos de trandafiri. Acum, o vilă nouă, vopsită în culori vesele şi cu un gard dublu de beton, sfidează zona altădată verde. Vecinii din împrejurimi sînt dezamăgiţi. De la o zi la alta, spaţiul lor verde se diminuează.

×
Subiecte în articol: observator zonă verde spatiul giurgiului