Singurul centru din ţară care asigură protecţia copilului, victimă a traficului de persoane şi care aparţine Primăriei Sectorului 2, va fi evacuat ca urmare a deciziei instanţei judecătoreşti, care nu a ţinut cont de principiul interesului superior al copilului.
Acest caz a fost semnalat săptămâna trecută de Jurnalul Naţional. Toţi minorii care erau obligaţi să practice cerşetoria, erau abuzaţi în străinătate şi mai apoi salvaţi de autorităţile din ţările respective erau repatriaţi în România şi găzduiţi în Centrul Pilot de Protecţie pentru Copilul Victimă a Traficului de Fiinţe Umane Gavroche, situat pe Şoseaua Colentina numărul 6 A.
Acesta a fost înfiinţat în anul 1992, conform Ordinului nr. 344/1991 al ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale. Ulterior, Centrul a trecut din subordinea ministerului în cea a Consiliului Local al Sectorului 2. În anul 2004, SC BUCUR OBOR SA a revendicat imobilul, iar prin decizia civilă nr. 918 A/14.07.2009 a Tribunalului Bucureşti Secţia a IV-a civilă a dispus obligarea pârâtelor (Ministerul Finanţelor, Consiliul Local Sector 2 şi Direcţia de Protecţie Socială Sector 2) "să lase SC BUCUR OBOR SA, în deplină proprietate imobilul".
INSTANŢA A ŢINUT CONT DE UN PROCES-VERBAL SCRIS DE MĂNĂ ÎNCHEIAT DE UN ADMINISTRATOR
Lupta purtată în instanţă de autorităţile Sectorului 2 a fost legată de titlul de proprietate al societăţii SC Bucur Obor SA, considerat nelegal, deoarece este vorba de un simplu proces-verbal de mână încheiat de un administrator al Spitalului Cantacuzino şi înregistrat doar la Întreprinderea Comercială de Stat Bucur Obor.
Atât Spitalul Cantacuzino, cât şi Ministerul Sănătăţii nu recunosc că ar fi mandatat vreun reprezentant al celor două organisme să transmită "în administrare" către ICS Bucur Obor clădirea centrului.
Săptămâna trecută, SC BUCUR OBOR SA a somat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 prin executor judecătoresc să evacueze imobilului.
Deşi Primăria Sectorului 2 a solicitat instanţei judecătoreşti suspendarea provizorie a executării silite, aceasta, fără a ţine seama de principiul interesului superior al copilului a respins solicitarea. Astfel, vineri, 26 martie a.c., Primăria Sectorului 2 se vede nevoită să dea curs cererii de executare silită şi să evacueze imobilul, deşi la această dată se află în curs de soluţionare recursul declarat împotriva sentinţei mai sus precizate.
Astfel, toţii copiii români care au fost în străinătate victime ale abuzurilor de toate felurile vor mai primi încă o lovitură din partea statului român care îi va trimite în stradă.
Citește pe Antena3.ro