x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copiii cu HIV, alungati din scoli

Copiii cu HIV, alungati din scoli

02 Feb 2004   •   00:00

Zece copii infectati cu HIV au fost alungati anul trecut din cateva scoli bucurestene de catre parintii elevilor sanatosi, conform Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor prin Sustinere Reciproca (FDPSR). Prin lege, toti copiii au dreptul la educatie.

"Dreptul acestor persoane la educatie nu trebuie incalcat ", spune Mariana Bolintir, inspector de specialitate din cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Ea spune ca scolile nu au voie sa refuze copiii bolnavi de SIDA, dar ca nu au fost facute sesizari la nivelul Inspectoratului in acest sens. Realitatea prezentata de reprezentantii FDPSR este cu totul alta.

STATISTICA. In anul scolar 2002-2003, noua copii au fost alungati din mai multe scoli bucurestene si unul in Ilfov, dupa ce parintii celorlalti scolari au aflat ca in unitatile de invatamant respective exista copii infectati cu HIV, a precizat Calin Pop, presedintele FDPSR. Pentru acesti copii, care proveneau din case de tip familial, s-a gasit alternativa studiului la domiciliu sau in clase separate, in conditiile in care Inspectoratul Scolar fusese anun- tat, conform presedintelui FDPSR.

IN TEORIE. Persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA beneficiaza de protect ie sociala, de tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste dreptul la invatatura, dreptul la munca si protectia sociala a muncii si la promovarea profesionala, iar starea sanatatii lor nu poate constitui criteriu de concediere, se arata in Legea 584 din octombrie 2002.

Parintii vor fi educati
FDPSR a initiat un program pentru integrarea copiilor infectat i in scoli. Programul vizeaza educarea parintilor si elevilor in sensul cunoasterii cauzelor infectarii cu HIV, modul de transmitere a bolii si care sunt masurile ce pot fi luate pentru prevenirea imbolnavirilor. Mai mult, in fiecare scoala va exista o trusa de prim-ajutor. Programul FDPSR beneficiaza de un ajutor financiar in valoare de 77.000 de euro, 60.000 de euro provenind de la Comunitatea Europeana. EUGENIA MIHALCEA

×
Subiecte în articol: observator