x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copiii din Transnistria - Bineveniti in Romania

Copiii din Transnistria - Bineveniti in Romania

03 Aug 2004   •   00:00

Povestea unuia dintre copiii orfani care isi apara scoala din Tighina de militia lui Smirnov a facut ieri inconjurul lumii.

LAVINIA TUDORAN

La Bucuresti, ministrul de Externe, Mircea Geoana, a anuntat ca elevii de peste Nistru ar putea fi adusi sa invete in Romania.

DORINTA. In timp ce alti copii isi petrec vacanta de vara jucandu-se, un pusti de 15 ani din Transnistria a ales sa-si pazeasca scoala inchisa abuziv de Smirnov. Igor Dabija a fost abandonat de parinti la Tighina, zona in care doua scoli romanesti au fost sigilate, scrie cotidianul american Miami Herald.

"Trebuie sa-mi apar scoala pentru ca aici se afla viitorul meu", este decis pustiul, unul dintre cei 60 de copii orfani care s-au baricadat in scoala-internat din Tighina pentru a o proteja de furia militienilor transnistreni. Igor isi doreste sa aiba un acoperis deasupra capului si sa invete. Ca el sunt peste 300 de orfani romani de la Tighina si aproape 5.000 de copii care si-au vazut scolile devastate.

SPERANTA

Pentru ei mai exista insa o speranta. Ministrul de Externe, Mircea Geoana, nu a exclus ieri posibilitatea ca micutii din Transnistria sa aiba sansa sa studieze in strainatate, inclusiv in Romania. "Sunt cazuri umanitare dramatice, este vorba despre un inceput de epurare lingvistica si culturala. Trebuie sa avem noi grija de acesti copii, daca cei de acolo nu sunt stare", a mai spus Geoana. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: observator