x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Corâci: Desfiinţarea contractelor colective poate duce la dispariţia sindicatelor şi patronatelor

Corâci: Desfiinţarea contractelor colective poate duce la dispariţia sindicatelor şi patronatelor

18 Ian 2011   •   11:13
Corâci: Desfiinţarea contractelor colective poate duce la dispariţia sindicatelor şi patronatelor

Desfiinţarea contractelor colective de muncă, aşa cum rezultă din propunerea ministrului Muncii, va duce, pe cale de consecinţă, probabil, şi la desfiinţarea organizaţiilor patronale şi sindicale din România, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci.

Acesta a apreciat că, totuşi, patronatele nu vor dispărea pentru că vor face alte servicii membrilor lor.

'Patronatul este acea entitate care negociază contracte colective de muncă. Dacă nu vor mai exista Contracte colective de ramură, de ce să mai existe patronate de ramură?!', s-a întrebat Ioan Cezar Corâci, precizând că aşa ceva ar fi contrar orientărilor europene.

Directorul Direcţiei Dialog Social şi Relaţii cu Parlamentul din Ministerul Muncii, Serghei Mesaroş, a negat că propunerea ministerului se referă la desfiinţarea Contractelor Colective de Muncă.

'Noi dorim ca aceste Contracte Colective de Muncă să fie aplicabile la nivelul întregului sector (ramură de activitate - n.r.), numai în condiţiile în care cel puţin jumătate dintre angajaţii de sector sunt acoperiţi de acest contract', a spus Serghei Mesaroş, citat de Agerpres.

În condiţiile în care nu există parteneri care să semneze, s-ar ajunge la situaţia ca 5% dintre angajaţii dintr-o ramură să decidă pentru ceilalţi 95%.

Directorul Serghei Mesaroş s-a referit la faptul că reprezentativitatea patronatelor şi sindicatelor se bazează doar pe declaraţii făcute pe proprie răspundere. Conform acestora, în unităţiile membre sunt peste 9 milioane angajaţi din cei 4,6 milioane cât există în întreaga ţară, cu contract de muncă înregistrat.

'Nu avem cum să ne propunţăm în această privinţă, a reprezentativităţii, pe hotărâri judecătoreşti toţi au peste 7 % din salariaţii pe ramură', a subliniat reprezentantul MMFPS.

În continuare acesta a arătat că, la nivel de unitate şi grup de unităţi, contractele colective de muncă nu sunt în nici un fel afectate prin aplicarea criteriilor de reprezentativitate propuse de minister.

×