x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cornel Nistorescu, Ana Blandiana şi Cristian Mungiu, decoraţi de Regele Mihai

Cornel Nistorescu, Ana Blandiana şi Cristian Mungiu, decoraţi de Regele Mihai

24 Oct 2012   •   14:33
Cornel Nistorescu, Ana Blandiana şi Cristian Mungiu, decoraţi de Regele Mihai
Sursa foto: Captura video

Regele Mihai I şi principesa Margareta au decorat, astăzi, în cadrul unor ceremonii desfăşurate în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, o serie de personalităţi din România şi din Europa, printre care s-au numărat poeta Ana Blandiana, gazetarul Cornel Nistorescu, regizorul Cristian Mungiu sau dirijorul Horia Andreescu.

Decoraţia regală 'Nihil Sine Deo' a fost înmânată marilor maestre ale artei lirice Eugenia Moldoveanu şi Maria Slătinaru Nistor, dirijorului Horia Andreescu, scriitorilor Ana Blandiana şi Romulus Rusan şi omului politic Marian Petre Miluţ.

Medalia 'Crucea Casei Regale a României' a fost acordată jurnalistei Ruxandra Obreja, lui Mircea Bobora, omului de televiziune Marilena Rotaru, lui Mihai Anghel, gazetarului Cornel Nistorescu, aviatorului Georges N. Craioveanu, istoricului Georgeta Filitti şi regizorului Cristian Mungiu.

Medalia 'Regele Mihai I pentru Loialitate' a fost acordată Tiei Cudinov, Mihaelei Bobora, Corneliei Anghel, colonelului Mircea Suciu şi lui Teodor Braşoveanu. Aceeaşi distincţie a fost acordată aviatorilor Daniel Ştefănescu, Ioan Postolache şi Dan Coderman.

Ana Blandiana, despre Regele Mihai: Încă simbolizează lumea de dinainte de război

"Este în continuare extraordinar, ultimul mare personaj al perioadei 1945-1989 care este în viaţă şi care încă simbolizează lumea de dinainte de război. Asta se vede şi la Sighet în expoziţiile pe care le-am făcut despre războiul rece", a spus poeta, potrivit Agerpres.

Ea a caracterizat medalia drept "o luare de act, într-o lume tulbure şi confuză", prin care "un personaj atât de înalt subliniază sensul rezistenţei prin cultură', fapt important 'pentru toţi scriitorii care au rezistat înainte de 1989".

La rândul său, regizorul Cristian Mungiu a precizat că această decoraţie îi dă un imbold să continue, pentru că există o apreciere pentru ceea ce face el şi generaţia pe care o reprezintă.

"Fiecare premiu pe care îl primeşti reprezintă, în final, aprecierea cuiva pentru munca ta, iar când primeşti această decoraţie din partea cuiva care reprezintă nişte valori importante ale poporului român şi ale unei epoci în care erau mai multe valori din cele pe care le împărtăşesc şi eu acesta are un rol aparte în rândul distincţiilor pe care le-am primit", a declarat regizorul Cristian Mungiu.

Cornel Nistorescu a apreciat decoraţia drept "o onoare venită din partea Casei Regale, pentru această profesie în slujba comunităţii şi în slujba ţării".

La ceremonii au participat principele Radu şi principele Nicolae.

De asemenea, astăzi, de la ora 15:00, regele Mihai va fi decorat cu "Emblema de Onoare a Armatei Române" de ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu.


×