Corpul de control al premierului a finalizat o acțiune de control la Spitalul Universitar de Urgență București, care a vizat perioada de la 1 ianuarie 2017 până în prezent, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Obiectivele acțiunii de control au constat în „verificarea respectării prevederilor legale și normelor interne privind organizarea și funcționarea instituției, a constituirii și realizării veniturilor, precum și cu privire la angajrea și efectuarea cheltuielilor la nivelul entității”. În plus, au fost făcute verificări cu privire la respectarea prevederilor legalre referitoare la „atribuirea, încheierea şi derularea contractelor de achiziţii la nivelul instituţie, a investiţiilor efectuate în cadrul Blocului Operator Central, precum şi a modului de organizare şi funcţionare a acestuia".
Printre nereguli, în urma controlului, s-a constatat că fostul manager al spitalului nu a organizat concursuri pentru postruile de șef de secție, în perioada 2017 – 2020. În plus, au fost constatate o serie de posibile stări de incompatibilitate și conflicte de interese în care s-ar afla mai multe persoane din conducerea spitalului, în special legate de deținerea unei funcții de conducere și prestarea unor activități în cadrul unei clinici private.
În plus, Corpul de control a descoperit că „pentru anul 2017 (buget întocmit în 2016( elaborarea bugetului de venituri și cheltuieli s-a făcut fără fundamentarea necesarului de fonduri, în baza propunerilor conducătorilor de secții și compartimente existente din cadrul spitalului, de către directorul financiar contabil”.
Totodată, „Nu au fost respectate prevederile art. 46 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acorduluicadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 395/2016, cu modificările și completările ulterioare, în toată perioada supusă controlului. Astfel, serviciul achiziții nu a depus în SEAP notificări cu privire la achizițiile directe, grupate pe necesități, care să cuprindă cel puțin obiectul, cantitatea achiziționată, valoarea și codul CPV.”.
Sinteza acțiunii de control poate fi consultată aici.
Raportul urmează să fie transmis către Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Integritate, Ministerul Finanțelor Publice, Spitalul Universitar București, Curtea de Conturi a României, Departamentul pentru Luptă Antifraudă.