x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Corupţie record la Interne: S-a triplat numărul poliţiştilor corupţi, după tăierile salariale

Corupţie record la Interne: S-a triplat numărul poliţiştilor corupţi, după tăierile salariale

15 Iul 2011   •   07:54
Corupţie record la Interne: S-a triplat numărul poliţiştilor corupţi, după tăierile salariale

Coruptia in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a crescut cu 80%, conform bilantului transmis de Directiei Generale Anticoruptie. De asemenea, numarul cadrelor MAI inculpate s-a triplat.

"Primul semestru al anului 2011 a constituit pentru Directia Generala Anticoruptie un interval de continuitate si amplificare a demersurilor intreprinse pentru prevenirea si combaterea coruptiei la nivelul personalului Ministerului Administratiei si Internelor, de initiere si transpunere in practica a noi instrumente de lucru si, in acelasi timp, de consolidare institutionala si functionala. In aceasta perioada se disting in mod deosebit actiunile de mare anvergura desfasurate sub coordonarea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie pentru combaterea coruptiei si contrabandei in punctele de trecere a frontierei de stat. Operatiunile au probat o data in plus faptul ca, lupta impotriva coruptiei nu este un exercitiu declarativ, ci o realitate sustinuta de actiuni si fapte concrete", se arata in raportul de activitate al DGA pe primul semestru din 2011.

In perioada analizata, s-au efectuat cercetari si au fost inaintate la Parchet 1.199 lucrari si dosare penale (+27% fata de aceeasi perioada a anului 2010). Dintre acestea, 289 au fost inaintate la DNA, iar 910 la structurile centrale si teritoriale ale Parchetul instantei supreme.

Totodata, a fost dispusa inceperea urmaririi penale in 230 dosare penale (+11%), dintre care 46 la Directia Nationala Anticoruptie si 184 la alte structuri ale Ministerului Public.

Procurorii au definitivat ancheta in 152 de rechizitorii, fiind dispuse, totodata, masuri administrative in 41 dosare, fiind consemnata o crestere cu 35% a acestora, respectiv cu 24% a sanctiunilor cu caracter administrativ dispuse de procurorii de caz, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Au fost efectuate cercetari cu privire la 2.706 persoane (+63%), dintre care 1.242 au fost cadre ale MAI (+65%). In perioada analizata, din cele 1.173 persoane invinuite, 379 provin din cadrul ministerului (30 avand functii de conducere si 349 functii de executie).

In comparatie cu intervalul similar din anul anterior, a crescut cu 50% a numarul persoanelor invinuite, si cu 81% a personalului MAI invinuit, se arata in raportul DGA. Au fost inculpate 754 persoane, dintre care 310 lucratori ai MAI.

Totalul persoanelor inculpate inregistreaza o crestere de 200%, respectiv de trei ori in privinta cadrelor MAI ce au fost inculpate pentru comiterea unor infractiuni din aria de competenta a DGA.

Totodata, se consemneaza o crestere cu 226% a numarului de persoane arestate preventiv.

In perioada de referinta, instantele de judecata au pronuntat 80 hotarari in prima instanta si 54 hotarari definitive.

×