x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Costurile educaţiei în România

Costurile educaţiei în România

de Diana Scarlat    |    02 Sep 2010   •   00:00

Statul român alocă aproximativ 970 de lei pe an pentru educaţia fiecărui copil, cea mai mică sumă dată într-un stat UE, în timp ce costurile unui an şcolar se ridică la aproximativ 1.500 de lei.

Studiul "Învăţământul gratuit costă", lansat astăzi de organizaţia "Salvaţi copiii", prezintă "costurile ascunse" ale învăţământului românesc, fiind realizat prin chestionar, pe un eşantion de aproximativ 600 de părinţi şi 300 de cadre didactice, în perioada martie-iunie 2010. Conform studiului România a alocat 1.500 de euro pentru un elev sau student în anul 2006, reprezentând costul anual global. În acel an, media europeană se situa la 5.700 de euro.

În prezent, costul mediu alocat de părinţi pentru şcolarizarea unui copil este de 1.490 de lei, iar per familie este de aproape 2.000 de lei.

În privinţa repartizării pe mediul rural şi mediul urban, persoanele care îşi cresc copiii la oraş plătesc mai mulţi bani pentru aceştia în timpul anului şcolar, respectiv aproape 1.600 de lei. Cele mai multe costuri ascunse ale educaţiei din România se duc pe meditaţii (1.348 de lei), transport între casă şi şcoală (peste 700 de lei) şi alimente consumate în timpul programului şcolar (peste 600 de lei).

Studiul mai arată că fondul clasei şi fondul şcolii sunt printre cele mai mici costuri ascunse, reprezentând aproape 80 de lei împreună. Aproape 30% dintre părinţii care au răspuns la chestionar au spus că fondul şcolii este o contribuţie obligatorie, în timp ce peste 60% au spus că nu. Totodată, numai aproape 15% dintre părinţi au spus că primesc chitanţă la achitarea fondului şcolii şi mai mult de jumătate au arătat că nu sunt consultaţi cu privire la destinaţia banilor.

Spre deosebire de fondul şcolii, cel al clasei este obligatoriu pentru peste 40% din părinţi, deşi aproape 62% au spus că nu se întâmplă nimic dacă nu plătesc.

Ministrul Daniel Funeriu a declarat astăzi, cu ocazia lansării studiului, că în şcoli deja funcţionează programele "Cornul şi laptele" sau "Fructe în şcoli" şi că 670.000 de elevi vor beneficia, în anul şcolar următor, de câte un set de rechizite. Ministrul s-a declarat de acord cu propunerea ca statul să plătească taxele de înscriere la concursuri sau alte activităţi extraşcolare, spunând că priorităţile sale sunt concentrarea pe aceste activităţi extraşcolare şi pe programul "şcoala după şcoală". De asemenea, ministrul Educaţiei a mai spus că speră ca în 2011, dar cel mai probabil 2012, să fie lansat un curriculum modern, care să includă şi aceste aspecte.

×
Subiecte în articol: scoala