x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator COTAR acuză ASF că dezinformază în legătură cu evoluția tarifelor RCA

COTAR acuză ASF că dezinformază în legătură cu evoluția tarifelor RCA

21 Apr 2020   •   15:16
COTAR acuză ASF că dezinformază în legătură cu evoluția tarifelor RCA

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România consideră o dezinformare comunicarea ASF în care instituția apreciază că amânarea la plată a polițelor de asigurare RCA ale transportatorilor va conduce la creșterea tarifelor RCA la persoanele fizice.

„Aceasta este dezinformare!”, notează COTAR într-un comunicat.

Poliția Română a transmis oficial, pe 1 aprilie 2020, informarea conform căreia numărul de accidente a scăzut cu 72%, pe perioada restricțiilor de circulație impuse prin declanșarea stării de urgență pe teritoriul României. În concluzie, în această perioadă, rata combinată a RCA nu va putea trece de 20%, ținând cont de faptul că este restriționată deplasarea tuturor persoanelor fizice și chiar a unor persoane juridice, pentru perioada stării de urgență.

COTAR întreabă cine este persoana care a semnat adresa transmisă de ASF către Guvernului României și dacă această adresă are aprobarea Consiliului ASF și de ce această scrisoare nu a fost însoțită de studiul de impact care a condus la concluzia că tarifele RCA ale persoanelor fizice vor crește în perioada următoare. „Cum vă explicați faptul că asiguratori din țări cu instituții serioase de supraveghere a pieței financiare (Exemplu: Statele Unite ale Americii) au decis să nu majoreze prețul asigurării RCA, ba chiar, asiguratorii au decis restituirea către asigurați a unor sume importante de bani pentru perioada în care transportul este restricționat (pentru perioada pandemiei COVID – 19)?”, mai întreabă transportatorii.

COTAR spune că în țări cu instituții credibile și serioase de supraveghere financiară, asiguratorii au decis restituirea a peste 800 milioane de dolari asiguraților săi, pe fondul reducerii semnificative a numărului de accidente, iar în România, ASF afirma explicit faptul că prețul poliței RCA poate să crească, fără a prezenta un studiu de impact. „Cerem să se clarifice de ce asociația asiguratorilor UNSAR a influențat din nou decizia ASF de a comunica aceste lucruri lipsite de orice noțiune logică elementară. Interesele cui le reprezintă, în realitate, Consiliul ASF?”, încheie transportatorii.

Mediafax

×
Subiecte în articol: COTAR tarife rca