x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cotidianul german Die Welt încearcă să decripteze lupta pentru putere de la Bucureşti

Cotidianul german Die Welt încearcă să decripteze lupta pentru putere de la Bucureşti

de Istvan Deak    |    15 Iul 2012   •   15:47
Cotidianul german Die Welt încearcă să decripteze lupta pentru putere de la Bucureşti

Cotidianul german Die Welt realizeaza o ampla analiza a situatiei din Romania, intrebandu-se despre ce e vorba: 'lovitura de stat sau democratie functionala? Despre ce e vorba in lupta pentru putere din Romania, intre conservatori si social-democrati, care a acaparat atentia Berlinului, Bruxelles-ului?'. "Premierul Victor Ponta ii reproseaza lui Traian Basescu ca si-a insusit atributiile Guvernului, ca a influentat justitia si ca si-a aparat oamenii de raspunderea penala, dar si ca a populat DNA cu propriii oameni', scrie Die Welt. Pentru a gasi un raspuns la legitimitatea acestor acuzatii, jurnalistii germani au solicitat parerea analistului politic Anneli Ute Gabanyi, expert in Romania. Ea a incercat sa gaseasca raspunsurile la cinci intrebari esentiale.

1. Sunt corecte acuzatiile impotriva lui Traian Basescu?

Gabanyi:"Acuzatiile nu sunt tocmai nefondate. Basescu a anuntat inca din 2004 ca va fi un presedinte-jucator. El a spus extrem de clar ca atributiile si prerogativele sale se intind mult mai departe decat o prevede Constitutia, iar din acest motiv se vede indreptatit sa le apere. A actionat asa cum a spus-o si si-a insusit de multe ori competentele Parlamentului si ale premierului'.

2. Un motiv suficient pentru suspendarea presedintelui?

Gabanyi:"Conform Constitutiei, presedintele poate fi suspendat daca incalca grav Constitutia. Problema este ca aceste incalcari grave nu sunt definite nicaieri'.

3. Poate Curtea Constitutionala sa clarifice acuzatiile?

Gabanyi:"Instanta nu este doar un organ de solutionare a problemelor, ci chiar o componenta a problemei. Cei 9 judecatori sunt numiti pentru un mandat de 9 ani de Senat, Camera Deputatilor si presedinte. De cele mai multe ori sunt fosti parlamentari, de aceea deciziile lor sunt puternic politice'.

4. Este Romania doar o democratie de suprafata?

Gabanyi:"In ciuda tuturor problemelor, raspunsul este nu. Romania este o democratie care necesita o dezvoltare a culturii politice'.

5. Care este rolul UE in criza politica romaneasca?

Gabanyi: "Presiunea de la Bruxelles este corecta si pozitiva, in special in lupta impotriva coruptiei, deoarece UE raspandeste teama si respect in randul politicienilor si al populatiei. Este o tema importanta pentru romani, in conditiile in care rabdarea lor cu cele doua forte politice a ajuns la final. Daca suspendarea lui Basescu esueaza la referendumul din 29 iulie, lupta va continua cel putin pana la alegerile parlamentare din noiembrie'.

Reportaj de la Cluj in Die Presse (Austria)

Pe de alta parte, jurnalistul Thomas Roser, care s-a evidentiat la finalul anului trecut cu un material in Die Welt despre Elena Udrea intitulat "Blondina care calca in strachini cu cizme lungi, din piele", a fost la finalul saptamanii trecute la Cluj, pentru a lua pulsul mitingului pro-Basescu. In 2011, Roser scria despre Elena Udrea ca "poarta cizme din piele, inalte pana peste genunchi si sta in fata unui glob pamantesc. Rochia neagra si stramta din latex i se intinde provocator peste rotunjimile care amintesc de Madonna intr-un film al anilor '90. Este nimeni alta decat ministrul roman al Turismului, Elena Udrea, care impodobeste ultimul numar al revistei glossy TABU. Ministrul Turismului din Romania apare intr-un pictorial TABU intitulat "O lume a femeilor puternice', acesta fiind motivul pentru care se afla in fata unui glob pamantesc imbracata in latex! Tot din acest motiv, Udrea le infatiseaza, pe rand, pe Cleopatra, Eva Peron, Jackie Kennedy si Margaret Thatcher.'

"Culoarea puritatii'

De la Cluj, Roser descrie pentru cotidianul austriac Die Presse cadrul in care a avut loc discursul presedintelui Basescu. "Melodii patriotice rasuna peste marea de steaguri si baloane albe din Piata Lucian Blaga. O femeie din multime explica monosilabic de ce ea, ca si alte cateva mii de sustinatori ai presedintelui, a ales culoarea alba: este culoarea puritatii si a nevinovatiei'. Roser reda si o scurta discutie cu un sustinator ales "intamplator' din multime, Gheorghe Dragus: 'Bastarzii de la Putere vor sa faca din Romania un al doilea Zimbabwe. Vor sa reinstaureze Romania anilor 80. O sa il sustin pe Basescu pana la capat'. Roser continua descrierea atmosferei din piata :'Pe pancartele celor aproape 4.000 de sustinatori ai presedintelui, adunati cu autobuzele din toata Transilvania de PDL si partenerii lor, stau scrise mesaje precum: "Respectati constitutia', "Traian, tu nu esti singur', sau "Romania, trezeste-te!'.

Thomas Roser incheie articolul despre mitingul pro-Basescu intr-o nota usor pesimista: "Singura nelamurire este daca se va aplica avizul Curtii Constitutionale de validare a referendumului doar in cazul in care se vor prezenta jumatate plus unu dintre cei cu drept de vot. In ceea ce priveste sansele ca se va intoarce in palatul prezidential, prea optimist nu pare nici tatucul suspendat al tarii. Basescu recunoaste ca multi nu ii dau nici o sansa la referendum, apoi aprinde faclia democratiei si isi ia ramas bun de la publicul sau din Cluj'.

Sambata, acelasi Die Welt scria intr-un articol dedicat Romaniei si citand diplomati europeni care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ca Romania este avertizata de Comisia Europeana. "Comisia Europeana nu exclude suspendarea statutului de membru UE al Romaniei. Suspendarea ar putea avea loc in conditiile in care situatia din Romania s-ar inrautati in continuare'. "Un diplomat european a declarat ca, in cazul in care Victor Ponta nu va restaura fara intarziere statul de drept conform standardelor UE, Comisia nu va ezita sa foloseasca toate mijloacele legale. Printre acestea se numara articolul 7, care nu a fost utilizat niciodata pana in prezent. Acesta prevede suspendarea drepturilor unui stat membru in cazul in care se constata o "incalcare grava si in forma continuata' a valorilor fundamentale ale UE.

Saptamanalul britanic The Economist se opreste si el la Romania, afirmand ca "nu este surprinzator ca popularitatea lui Traian Basescu a ajuns la un umil procent de 17%, dar comportamentul adversarilor sai politici pare si mai rau, premierul Victor Ponta dand iama prin istitutiile statului, iar tara numarandu-se printre cel mai prost guvernate state din UE." "Curtea Constitutionala a Romaniei a ajuns brusc in lumina reflectoarelor si incearca sa asigure o oarecare ordine constitutionala", noteaza si cotidianul american The New York Times. "Dar, in aceasta perioada de zilnice probleme constitutionale, nu ii va fi usor. Dupa cum nu este nici sigur ca aceasta curte va iesi invingatoare", noteaza sursa citata. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×