x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cotidianul ungar Nepszava îi desfiinţează pe "neo-securistul” MRU şi pe "neo-legionarul” Neamţu! Nu scapă nici "partidul extrem de populist, condus de un ultrademagog, PP-DD”

Cotidianul ungar Nepszava îi desfiinţează pe "neo-securistul” MRU şi pe "neo-legionarul” Neamţu! Nu scapă nici "partidul extrem de populist, condus de un ultrademagog, PP-DD”

de Istvan Deak    |    11 Oct 2012   •   14:24
Cotidianul ungar Nepszava îi desfiinţează pe "neo-securistul” MRU şi pe "neo-legionarul” Neamţu! Nu scapă nici "partidul extrem de populist, condus de un ultrademagog, PP-DD”

Cotidianul ungar Nepszava, apropiat partidului de opoziţie  MSZP, analizează acid declaraţiile făcute de premierul de dreapta Viktor Orban la Congresul Permanent al Maghiarilor care a avut loc marţi, la Budapesta.  "Guvernul ungar este îndreptăţit să îşi facă griji din cauza evenimentelor din România. Ne temem de o eventuală turnură naţionalistă a lucrurilor. De foarte mulţi ani nu au mai răsunat astfel de reacţii în politica internă română, cum au fost cele din ultima vreme. Cabinetul ungar îi susţine pe acei patrioţi români, care pe lângă îndatoririle lor patriotice preţuiesc cooperarea cu Ungaria şi cu minoritatea maghiară. Sper că rezultatele alegerilor vor arăta spre această direcţie”, declarase Orban.
Amestec

 "Premierul a intervenit din nou în relaţia româno-maghiară din politica internă a României. Un gest ne-ortodox, în condiţiile în care ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a solicitat Budapestei, într-un limbaj diplomatic şi amabil, dar în realitate foarte accentuat, să se ţină departe de viitoarele alegeri parlamentare care vor avea loc în decembrie. Solicitarea nu este întâmplătoare: la alegerile locale din iunie, preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a fost de două ori în Ţinutul Secuiesc pentru a lua parte la campania electorală a Partidului Civic Maghiar al lui Szasz Jeno, în timp ce la Universitatea de Vară Tusvanyos, Orban Viktor a îndemnat minoritatea maghiară să ignore referendumul, exact cu o zi înainte de vot”, scrie Nepszava.

"Orban îl vrea pe Băsescu”!

Analistul politic Magyari Nandor Laszlo, profesor universitar specializat în politica internă din România, dezminte turnura naţionalistă din ţara noastră. "Discursul lui Orban a dovedit, din nou, cât se poate de clar că acesta îl susţine şi îi apără pe Traian Băsescu şi pe formaţiunea apropiată lui, în timp ce îi desfiinţează pe restul. În urma unui asemenea discurs putem spune doar: uite cine vorbeşte despre temeri! Mai exact, vorbeşte ciob de oală spartă, în condiţiile în care Guvernul din Ungaria a îndeplinit deja turnura naţionalistă şi a demarat o luptă pentru libertatea morilor de vânt. În România nu există nici o turnură naţionalistă, deşi sunt şanse reale ca partidul extrem de populist, condus de un ultrademagog (PP-DD), al lui Dan Diaconescu, să ajungă în Parlament. Principala favorită la crearea noului Guvern este Uniunea Social-Liberală (USL), care spre deosebire de coaliţia guvernamentală din Ungaria, este formată din partide liberale, cosmopolite, cu sensibilităţi socialiste şi cu intenţii de integrare a minorităţilor naţionale. Orban îl vrea din nou pe Băsescu, cei ce se aseamănă se adună”, comentează analistul.

"Vânătorul de Drac”

 "De aceea, mai mult sau mai puţin evident, el susţine partidele apropiate preşedintelui român, printre aceştia pe patriotul care vânează Dracul cu ajutorul usturoiului, în realitate neo-legionarul Mihai Neamţu şi pe deja aproape înecatul neo-securist Mihai Răzvan Ungureanu. Este adevărat că România se pregăteşte de o turnură de stânga, nu neapărat una tradiţională de stânga, însă partidul popular împins din spate de preşedinte este în colaps, şi asta îl doare atât pe premierul ungar, cât şi pe mulţi colegi populari şi populişti din Europa”, a declarat Magyari pentru Nepszava.

×
Subiecte în articol: Ungaria cotidian mru