Majoritatea subtire in care se tine actuala Putere are impact major negativ si in sfera relatiilor internationale ale Romaniei. O importanta vizita a conducerii Camerei Deputatilor, programata pentru 27 si 28 februarie, a fost anulata fara a fi anuntata public starnind cel putin mirare, gestul fiind in afara uzantelor diplomatice la acest nivel.
Cum s-a ratat aceasta actiune de politica externa in Marea Britanie – tara considerata parte a axei strategice a relatiilor Romaniei? In 7 februarie 2012, cu Referatul nr. B-133, era inaintat un memorandum intern de la Gheorghe Barbu, secretar general al Camerei Deputatilor, catre Biroul Permanent avand tema: 'Vizita oficiala la Londra a doamnei Roberta Alma Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, in fruntea unei delegatii parlamentare (27-27 februarie 2012)'. In sedinta din 13 februarie, vizita si cheltuielile aferente erau aprobate de Biroul Permanent cu nr. 93 pe document.
Motivatia era foarte clara: 'Vizita va reprezenta o etapa importanta in intensificarea dialogului parlamentar bilateral romano-britanic si in consolidarea si dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord'. Asadar, o actiune cu un scop bine definit, care se pregateste cu multa grija, presupune eforturi diplomatice, de armonizare a programelor unor institutii care au agende incarcate si stabilite cu exactitate cu mult timp inainte. Programul era deja anuntat, cuprindea intalniri ale delegatiei romane cu nume grele ale politicii britanice, astfel incat nimeni din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor nu ar fi putut avea dubii legate de utilitatea si importanta deosebita a vizitei la Londra a Robertei Alma Anastase.
Lorzi si baronese cu program anulat
Erau anuntate convorbiri cu John Bercow, Speaker-ul Camerei Comunelor, cu Baroneasa D’ Souza, Speaker-ul Camerei Lorzilor, cu Lordul Quentin Davies, presedintele Grupului parlamentar pentru Romania, cu membri ai comisiilor pentru afaceri europene, relatii externe si afaceri interne ale Parlamentului britanic, precum si o intalnire la nivelul Executivului britanic. Politicienii de la Londra cred ca aveau curiozitatea, nu doar obligatia sa-i cunoasca direct pe cativa dintre parlamentarii de frunte ai Romaniei, care formau delegatia Camerei Deputatilor: Roberta Anastase, celebra in Europa pentru expertiza ei in numararea voturilor; pe Sever Voinescu Cotoi, tot din Ploiesti, si el remarcabil numarator, pe Eugen Nicolicea si pe Costica Canacheu, deputati cu mai putina faima, dar probabil cu merite pentru a fi demni de asemenea dialoguri la nivel inalt.
In delegatie, pe langa cei patru demnitari, erau inclusi si doi consilieri ai Robertei A., domnul Paul Botez si doamna Ioana Miron, cum si Elena Burcioaga, expert si secretar al echipei care mergea la Londra.
Treaba era ca si facuta, Ambasada Romaniei aranjase si 'organizarea unui eveniment protocolar cu participarea unor INALTI DEMNITARI BRITANICI (conform comunicarii primite de la Londra)'. Prezidiul Camerei Deputatilor prevazuse tot ce se poate pentru ca solilor poporului roman sa nu le lipseasca nimic – zbor la clasa business – cu plecare duminica 26 februarie, ora 15:55, zbor BA 887, si intoarcerea marti, 28 februarie 2012, ora 22:55, zbor BA 884; diurna legala, cazare pentru doua nopti COSTUL TRANSLATIEI CONVORBIRILOR OFICIALE (sublinierea noastra), costul pentru organizarea evenimentului protocolar de la Ambasada, cadouri simbolice si avans de 50% cu decontare ulterioara (sa nu ramana dl Cotoi sau dna Roberta in vreo pana de bani pe la Londra).
Asadar, marti seara am fi putut sa-i intervievam pe parlamentarii romani, la Otopeni, despre rezultatele fructuoase ale vizitei. Surpriza, luni spre pranz, cand asteptam vesti de la Londra, am vazut-o pe Roberta A. Anastase tronand o sedinta la Parlament. Voinescu-Cotoi era si el ocupat sa dea replici Jurnalului National pe un site care il teleporta la Londra – hydepark.ro, loc bine ales de cei care vor sa dea din gura si n-au tribuna oficiala. Marti, ne-am lamurit ca vizita la Londra fusese inlocuita cu o prezenta la Parlament.
Incercam sa aflam motivele rateului de politica externa. La Cabinetul Robertei Anastase suntem 'plimbati', fara un raspuns. Aflam mai multe de la Ambasada de la Londra: 'Vizita s-a anulat', ne spune atasatul de presa, dna Nita. De cand, intrebam? De saptamana trecuta, ne raspunde diplomatul. Va fi reprogramata? Aici, raspunsul este evaziv – nu stiu, dl ambasador stie. Cum s-au anulat intalnirile oficiale, receptia de la Ambasada? Raspunsul este acelasi, intrebati-l pe dl Ambasador. Telefonul nu este insa disponibil.
Britanicii nu comenteaza
La Bucuresti, ceata ca la Londra. Eugen Nicolicea (UNPR), membru al delegatiei, care fiind si in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, ne spune ca nu stia ca fusese inclus in 'echipa celor 4 pentru Londra'. Am primit un telefon insa ca nu mai plec! Ne raspunde nedumerit deputatul progresist. Voinescu-Cotoi se apropie putin de adevar. De ce nu suntem la Londra? Pai nu stiti ce-i acum la Bucuresti? Cand incercam o detaliere a raspunsului, brusc intrerupe dialogul: 'Sunteti de la Jurnalul National? Nu mai comentez nimic pentru ca mi-ati amenintat familia'!!!
Un raspuns de ambuscat, nu de un parlamentar care trebuia sa vorbeasca la Londra cu lorzii... englezi.
Asa s-a ratat Londra. Motivul este clar: majoritatea parlamentara – subtire, trebuia tinuta pe loc, in Bucuresti, pentru a asigura aprobarea numirii lui Teodor Melescanu la SIE. Interesant, despre evenimentul nostru politic intern, se stia de saptamana trecuta, cand s-a anulat vizita. Ce motiv a fost invocat partii britanice? Acum a iesit motivul real, care contine in sine o gafa diplomatica de proportii. Ambasada Marii Britanii nu are nimic de comentat pana acum. O marlanie de Dambovita transmisa Parlamentului Britanic care nici el nu posteaza motivatia anularii 'importantei etape in intensificarea dialogului bilateral' – bla-bla-bla-bla.