x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Covasna / Ciorile, alungate cu tulumbe

Covasna / Ciorile, alungate cu tulumbe

28 Oct 2008   •   00:00

După ce au încercat fără succes să alunge ciorile din Sfântu Gheorghe cu petarde, sirene şi cratiţe, membrii Asociaţiei de protecţie a păsărilor 'Rara Avis' vor să pună 'tunurile' cu apă pe ele.



Municipiul Sfântu Gheorghe a fost invadat în această toamnă de aproximativ 10.000 de ciori, iar, potrivit preşedintelui Asociaţiei «Rara Avis», Kelemen Laszlo, până luna viitoare numărul acestora se va dubla.

În urma unui studiu, membrii asociaţiei au ajuns la concluzia că păsările provin din Rusia şi Ucraina şi că migrează în număr tot mai mare spre România pe măsură ce temperaturile atmosferice scad în ţările vecine.

Kelemen Laszlo susţine că ciorile au găsit habitat favorabil în judeţul Covasna, pentru că zona este ocrotită de munţi, iar clima prielnică.

Potrivit acestuia, dacă nu se vor lua măsuri, în maximum cinci ani numai în municipiul Sfântu Gheorghe vor exista peste 40.000 de exemplare, adică o cioară şi jumătate pe cap de locuitor.

După mai mult timp de gândire, Kelemen Laszlo a ajuns la concluzia că duşurile repetate ar putea să nu fie tocmai pe placul ciorilor şi să le determine în cele din urmă să plece.

Pentru a-şi putea pune planul în aplicare, membrii asociaţiei intenţionează să apeleze la ajutorul pompierilor.   Asociaţia «Rara Avis» nu este la prima tentativă de a alunga ciorile din Sfântu Gheorghe. În urmă cu circa trei ani, a reuşit să scoată în stradă mai mulţi cetăţeni ai municipiului Sfântu Gheorghe, care au adus cu ei surle, trâmbiţe şi cratiţe în încercarea de a face un zgomot infernal care să le sperie. În zadar! Ciorile au rămas impasibile şi şi-au schimbat de bună voie domiciliul abia la începutul primăverii.

Iniţial autorităţile locale plănuiseră să le alunge cu focuri de artificii, dar în cele din urmă au renunţat la această variantă pentru că era prea costisitoare. Nici focurile de armă ori otrava nu au putut fi folosite fiind considerate prea riscante pentru oameni, animale şi celelalte păsări «nevinovate».
AGERPRES

 

×
Subiecte în articol: romania