x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Covasna - Credite ilegale, de milioane de euro

Covasna - Credite ilegale, de milioane de euro

03 Ian 2005   •   00:00

Afaceristul covasnean Ede Erdely a fost trimis in judecata, alaturi de fosta conducere a Sucursalei BCR Covasna, pentru obtinerea ilegala a zeci de credite care insumeaza cateva milioane de euro.

Alaturi de omul de afaceri, in boxa acuzatilor vor sta fostul director al sucursalei, Katona Levente, fostul contabil-sef Adelina Ganea si administratorul societatii Comcereal Sfantul Gheorghe, Gheorghe Predut. Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada 2001-2004, reprezentantii BCR ar fi acordat credite preferentiale firmelor lui Erdely, care, de altfel, au provocat bancii pierderi importante. In februarie 2004, creantele ajunsesera la suma de 3,75 de milioane de euro, sustin anchetatorii.

AJUTOR. De acelasi tratament privilegiat s-ar fi bucurat firmele lui Erdely si in perioada 1999 - 2001, cu sprijinul directorului Katona, care conducea pe atunci sucursala BCR de la Targu Secuiesc. PNA sustine ca toate creditele erau acordate in procedura de urgenta si fara votul comitetului director. Potrivit rechizitoriului, directorul Katona ar fi facut "presiuni asupra subordonatilor" pentru avizarea favorabila a creditelor neperformante cerute de Erdely si pentru neurmarirea destinatiei acestora.

Spre exemplu, firma Comcereal, o societate mica de panificatie si conservare a granelor, a primit in perioada mai - noiembrie 2001, 42 de credite in valoare de aproximativ 100 de miliarde de lei (2,5 milioane de euro) pentru investitii sau exploatare. Anchetatorii sustin ca banii au fost apoi transferati prin conturile celorlalte firme ale lui Erdely si utilizati in alte scopuri decat cele pentru care fusesera acordate. Celelalte firme ale afaceristului ar fi primit in paralel credite asemanatoare de aproximativ 200 de miliarde de lei (5 milioane de euro). In mare parte, creditele noi acopereau prin sistemul "suveica" creditele mai vechi neplatite inca, sustin procurorii. (Miruna Pasa)

×
Subiecte în articol: observator