x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Covei nu va fi judecat la Craiova

Covei nu va fi judecat la Craiova

07 Aug 2004   •   00:00

Procurorul General al Romaniei, Ilie Botos, pune la indoiala obiectivitatea justitiei craiovene in cazul Iustin Covei si cere stramutarea procesului in care tanarul este judecat pentru mai multe infractiuni, cum ar fi ultraj si conducere pe drumurile publice fara a poseda permis.

CRISTIAN VASILCOIU, MAGDA COLGIU

Dosarul penal al minorului Iustin Covei, acuzat printre altele de conducere pe drumurile publice fara permis de conducere, va fi judecat la o alta instanta decat Judecatoria Craiova, la cererea procurorului general Ilie Botos. Solicitarea este bazata pe faptul ca tatal tanarului Iustin este Marin Covei, judecator la Curtea de Apel Craiova, iar unchiul sau, Gheorghe Covei, este procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova. In aceste conditii, obiectivitatea magistratilor din raza de competenta a acestei instante poate fi pusa la indoiala.

TEMERI. Astfel, Ilie Botos a apreciat ca exista suficiente temeri care sa justifice cererea de stramutare a judecarii cauzei, in vederea mentinerii independentei instantelor de judecata. La randul sau, judecatorul Covei a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie stramutarea judecarii acestui dosar penal. Potrivit articolului 54, aliniatul 4 din Codul de Procedura Penala, cererea facuta de ministrul Justitiei sau de procurorul general suspenda de drept judecarea cauzei, a adaugat sursa citata. Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a recomandat reprezentantilor Ministerului Public sa "instrumenteze cu maxima obiectivitate si celeritate dosarele care il privesc pe Iustin Covei".

FAPTE. Iustin Covei, fiul judecatorului craiovean Marin Covei, a fost trimis in judecata la sfarsitul lunii iulie pentru conducere fara permis, pentru ultraj si pentru ultraj impotriva bunelor moravuri. Dosarul urma sa fie solutionat de Judecatoria Craiova, primul termen fiind stabilit pentru 9 septembrie, informa Ministerul Public. La doar 16 ani, lui Iustin Covei i-a fost intocmit primul dosar penal pentru conducerea fara permis a unui autoturism neinmatriculat. La scurt timp, el a lovit un agent venit sa aplaneze un scandal la o petrecere si a spart geamurile unui autoturism. Atunci s-a ales cu al doilea dosar penal, pentru ultraj si un alt treilea pentru distrugere. Un an mai tarziu a urcat la volanul unei alte masini neinmatriculate si din cauza vitezei excesive a provocat un nou accident de circulatie, soldat cu trei raniti. In aprilie 2004, tanarul a intrat cu motoscuterul intr-o masina a Ministerului Administratiei si Internelor. Politistii, care au constatat ca tanarul a lovit autoturismul pentru ca nu s-a asigurat la schimbarea directiei de deplasare, i-au intocmit acestuia un nou dosar, pentru conducere fara permis a unui vehicul pe drumurile publice.

ULTIMELE INCIDENTE

In 21 iulie, taximetristul Victor Drosu a depus o plangere la Politia Craiova in care mentiona ca a primit un pumn de la Iustin Covei. Tanarul a fost atunci amendat cu cinci milioane de lei pentru provocare si participare la scandal. Beizadeaua a mai fost reclamata de un alt taximetrist, Daniel Cinca. La 5 iulie, acesta sustinea ca a fost victima unei talharii comise de un grup in care s-ar fi aflat si Iustin Covei. Plangerea a fost inregistrata la Parchetul Tribunalului Dolj. Politistii au propus procurorilor neinceperea urmaririi penale fata de Covei, pentru comiterea infractiunii de talharie si au solicitat sesizarea Judecatoriei Craiova pentru infractiunea de loviri si alte violente. Parchetul urmeaza sa analizeze propunerea Politiei.
×
Subiecte în articol: observator craiova covei iustin