x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator COZI INTERMINABILE LA ÎNMATRICULĂRI / Hai liberare!

COZI INTERMINABILE LA ÎNMATRICULĂRI / Hai liberare!

de Cristinel C. Popa    |    11 Dec 2008   •   00:00
COZI INTERMINABILE LA ÎNMATRICULĂRI / Hai liberare!

Ca să ai parte de reuşită şi să nu-ţi pierzi ziua aiurea pe la Serviciul Înmatriculări şi Permise Auto Iaşi trebuie să te scoli dis-de-dimineaţă. La ora 9:00, paznicul dă drumul la poarta împărăţiei.



Puhoiul ia totul în cale, ca un tsunami. Este vorba aici despre Serviciul Eliberări. Eliberări certificate de înmatriculare ori numere provizorii. Eliberări. Un loc în care se stă în aceste zile cel mai mult la coadă. Eliberat te simţi cu adevărat abia după ce scapi de corvoadă.

COCOŞAT ÎN FAŢA GHIŞEULUI

La toate ghişeele de la Poliţia Rutieră te închini, cineva a remarcat că în faţa fiecărui ghişeu trebuie să iei totdeauna poziţia umilă. Te apleci, faci plecăciuni în faţa funcţionarului! Te cocoşezi. Acele porţi (ghişee) către mâna care preia documentele sunt la nivelul brâului. O poţi pune lejer pe masă, să te ia la frecat. Dar altul, de exemplu, bătrânul în toiag, se ridică de parcă ar fi în faţa lui Iisus. "Săru’ mâna, domnu’ funcţionar!"

Alţii încheie invariabil cu un "Să trăiţi!" pliciuit din bocanci. Ca la armată, la domnu’ comandant suprem. Mareşalul în costum de funcţionar.

Generalul cu aere de superioritate, ironic, ca un ajuns peste un biet ghişeu. De unde poate să comande. Să răcnească. Pe Silviu îl întâlnesc la Poliţia Rutieră, la "numere provizorii".

Silviu are 24 de ani şi o maşină nouă, numai bună de intrat în trafic.

Dimineaţă, la 9:00, Silviu a stat la ghişeul din faţa reporterului. Prima dată ca să predea actele pentru "număr roşu, provizoriu", că la RAR i-au dat cu flit, a stat o dată la rând la biroul de primiri acte. Apoi la al doilea rând, pe care scria "birou înmatriculări". După care i s-a spus să vină peste două ore. A aflat ulterior că o doamnă aflată la coadă în spatele lui a fost chemată doar peste o oră şi jumătate. Silviu a aşteptat cât i s-a spus şi s-a întors. A stat iar la rând, la depus acte, ca să i se dea o mapă cu toate actele să le ducă la eliberări certificate, pentru numere provizorii. Când a venit peste două ore la primul rând i-au spus: "Nu e gata!". A mai stat două ore. Şi tot n-a fost gata. A stat chiar patru ore, până la terminarea programului. A stat şi reporterul cu el ultima oră, când a aflat toată povestea. Timp în care un paznic cu cozorocul lat îi îndruma pe alţii mai întârziaţi să-şi scoată actele. Îi rezolva pe toţi! "Probabil au dat ceva", bâiguie Silviu. Între timp, tot felul de burtoşi s-au primenit de la un ghişeu la altul. Şi aşa a stat săracul Silviu la rând pentru o biată maşină de trei ori într-o zi. Şi ca el mai erau cu zecile. Atât timp pentru un număr provizoriu. Pe care îl va folosi câteva luni, că după aia trebuie s-o ia de la capăt. A înjurat cu poftă la ieşire şi portarul, şi funcţionarii, şi viaţa. "Hai liberare!" Liberare de la serviciul eliberare...

Taxa auto, din 15.12.2008

Data de intrare în vigoare a triplării taxei de poluare auto se modifică din nou. Dacă iniţial era vorba de 15 decembrie, ulterior ea a fost pusă în aplicare în noaptea de 08-09.12, iar ieri s-a revenit la 15.12.2008. Proprietarii de maşini care au plătit deja taxa triplată îşi vor primi înapoi diferenţa de bani. Tot de la 15 decembrie se exceptează de la plată toate maşinile Euro 4 de până în 2.000 de centimetri cubi, precum şi la autoutilitare înmatriculate pentru prima dată în România sau în UE. (Elena Stan)

×
Subiecte în articol: observator stat