x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Craiova/Detinutii fraternizeaza cu gardienii - "Regie" la puscarie

Craiova/Detinutii fraternizeaza cu gardienii - "Regie" la puscarie

28 Sep 2004   •   00:00
Craiova/Detinutii fraternizeaza cu gardienii - "Regie" la puscarie

Spiritele s-au incins din nou ieri la Penitenciarul de Minori si Tineri Craiova: conducerea unitatii sustine ca detinutii s-ar fi revoltat impotriva intentiei autoritatilor de a dispune masuri impotriva gardienilor. Nu putine sunt vocile care sustin pe de alta parte ca totul este "o regie ieftina" a comandantului PMT, de altfel nepot al fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu.

CRISTIAN VASILCOIU

Penitenciarul de Minori si Tineri Craiova pare un butoi cu pulbere, gata sa explodeze din nou. Conducerea unitatii sustine ca sute de detinuti s-ar fi rasculat ieri-dimineata, refuzand sa mai participe la activitatile zilnice. Protestul ad-hoc ar fi atins punctul culminant atunci cand sutele de tineri ar fi inceput sa fluiere si sa huiduie la adresa autoritatilor care intentioneaza - in opinia lor - sa dispuna masuri de pedepsire a gardienilor, in urma incendiului de la sfarsitul saptamanii trecute. Conducerea unitatii de detentie ar fi reusit sa calmeze spiritele, dupa cateva zeci de minute de discutii cu detinutii. Acestia ar fi dat insa asigurari ca vor declansa o rascoala generala in cazul in care comisiile de ancheta vor dispune vreo masura, in urmatoarele zile, impotriva gardienilor. "A fost o rascoala generala. Au refuzat sa mai efectueze activitatile zilnice, desconsiderand astfel ordinele gardienilor. Nemultumirea lor a fost generata de o eventuala intentie a comisiilor de ancheta de a dispune masuri impotriva gardienilor. Totodata, s-au aratat nemultumiti de modul in care o parte a mass-media a relatat incidentul. Detinutii sunt de parere ca vina producerii incendiului de saptamana trecuta apartine celor sase detinuti aflati in celula respectiva, si nu gardienilor. Sustin ca vor declansa o rascoala generala, daca vreunul dintre gardieni va fi pedepsit pentru ceea ce s-a intamplat vineri", a declarat ieri Marinel Candidatu, comandantul PMT Craiova.

VOCI. Pe de alta parte, nu putine sunt vocile care sustin ca n-ar fi existat nici o rascoala ieri-dimineata la PMT Craiova si ca totul ar fi o "regie ieftina" a comandantului Marinel Candidatu, care este de altfel nepot al fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu. In sprijinul acestei teorii vin si cateva contradictii in declaratiile date ieri reporterilor de catre diferite cadre ale penitenciarului. Acestea au avut opinii diferite asupra duratei protestului sau a numarului de participanti. Totodata, cateva dintre rudele celor arsi in incendiul de vineri au declarat voalat ca detinutii ar fi avut parte, in mai multe randuri, de un tratament nu tocmai uman la PMT Craiova. Rudele nu stiau insa daca de vina sunt alti detinuti sau gardienii.

INMORMANTAT. Reamintim ca un detinut si-a pierdut viata si alti patru plus un gardian au fost raniti in urma incendiului declansat in mod intentionat de cativa tineri incarcerati in celula 36. Gardianul si-a revenit, insa ceilalti patru tineri sunt in continuare internati in Clinica de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta Craiova. Tanarul detinut decedat, Viorel Constantin Stamatie, de altfel cel care a dat foc celulei, a fost inmormantat ieri in comuna natala a parintilor, Murgasi-Dolj.

OPINIE

"Detinutii sunt de parere ca vina producerii incendiului de saptamana trecuta apartine celor sase detinuti aflati in celula respectiva, si nu gardienilor. - George Candidatu, comandantului Penitenciarului pentru Minori si Tineri din Craiova

DESTITUIRI LA PENITENCIAR

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a dispus ieri eliberarea din functia a comandantului Penitenciarului pentru Minori si Tineri din Craiova, maiorul George Candidatu. Controlul dispus in urma incidentului petrecut saptamana trecuta la inchisoare a stabilit ca ofiterul Candidatu a administrat defectuos penitenciarul si a demonstrat o toleranta nepermisa fata de abaterilor comise de unii angajati. De asemenea demiterea a fost determinata si de faptul ca in urma incendiului in care a murit un copil si alte patru persoane au fost ranite, seful inchisorii a dispus sa se faca imediat curatenie in celula, distrugand astfel aproape toate probele de la fata locului. Ministrul Justitiei a mai dispus si demiterea altor cinci angajati ai inchisorii. (Miruna Pasa)

×
Subiecte în articol: observator craiova