x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Credinta - Le Figaro, despre monahii Dobrogei

Credinta - Le Figaro, despre monahii Dobrogei

de Daniela Cârlea Şontică    |    11 Feb 2006   •   00:00
Credinta - Le Figaro, despre monahii Dobrogei

Sub titlul "Fericirea monahilor", publicatia franceza Le Figaro Magazine a publicat un reportaj despre viata in manastirile din Dobrogea.

Leopold Sanchez este numele reporterului francez care a venit in luna septembrie in tara noastra si care a vizitat si a petrecut un timp in manastirile dobrogene pentru a descrie viata calugarilor ortodocsi romani. El a publicat de curand reportajul sau despre manastirile Saon, Dervent, Celic-Dere si Buna Vestire, ultima din Delta Dunarii, in Le Figaro Magazine. "Un fel de a da un nou sens existentei intr-o tara care se afla in cautarea unor noi repere", este de parere Leopold Sanchez ca inseamna a fi monah in Romania. Sanchez si fotoreporterul Jacques Torregano au participat la slujba religioasa si la procesiunea ce a avut loc la Dervent de ziua Crucii, eveniment care apare relatat in deschiderea textului din publicatia franceza. Dar nu fastul sau grandoarea Liturghiei ortodoxe a marii sarbatori de la 14 septembrie l-a fascinat in primul rand pe reporter, ci mai degraba discretia pe care a gasit-o in manastiri si viata calugarilor, discreta si ea, petrecuta in ascultare si rugaciune pentru intreaga lume.

DARUIRE. O mare parte a articolului amintit este dedicata reinvierii vietii religioase din Dobrogea. Daruirea cu care lucrau calugarii la construirea manastirii ce se inalta aproape de Halmyris spune autorul reportajului ca nu lasa indiferent nici chiar pe un profan. In locul mentionat s-au descoperit moastele sfintilor martiri Epictet si Astion.

L-au impresionat liturghiile savarsite in sfintele lacasuri incepand cu ora 6:00 dimineata, vecerniile de la asfintitul soarelui, peisajul de stepa al Dobrogei, vecinatatea cu apele Marii Negre, trecutul in care navalitorii turci au pustiit manastirile dupa ce le-au omorat vietuitorii. Hainele cernite ale monahilor si monahiilor. Faptul ca in Romania sunt in jur de 12.000 de calugari.

REVISTA. Prima pagina a reportajului publicat in Le Figaro

ADMIRATIE. Dar cel mai mult l-a impresionat pe Sanchez momentul calugaririi unui tanar. Care sa fie forta ce ii face pe acesti oameni sa paraseasca lumea, rudele, prietenii, locurile lor de munca si placerile pamantenilor pentru a petrece apoi in manastiri o viata de oameni solitari, de rugaciune si renuntare? - se intreaba reporterul francez. Din intrebarile lui emana o admiratie la fel de discreta dupa cum este si renuntarea monahilor la tot si la toate pentru a trai dupa Hristos. Intrebandu-l pe Calinic, un tanar de 34 de ani, de ce a venit la Manastirea Buna Vestire din Delta, acesta i-a spus ca aici si-a gasit linistea. Acest fel de oameni au stiut sa urmeze acea chemare imposibil de refuzat. Ceva ce inima lor a descoperit. Adica pe Dumnezeu. De asta s-a convins Leopold Sanchez, numind acest fel de traire "inceputul raiului pe pamant".

MAGULIRE. Reporterul a declarat la o conferinta tinuta la Constanta, in septembrie, ca in manastirile din Dobrogea "inca mai simti existenta lui Dumnezeu, iar romanii nu trebuie sa copieze societatea de consum, ci este necesar sa se impuna prin ceea ce au ei mai bun. Romania poate revolutiona viata spirituala a Europei". Este o marturisire magulitoare pentru romani, in general, si pentru monahismul nostru, in special, dar cati ne dam seama de aceste lucruri?

SPIRITUALITATE
„In Dobrogea nca mai simti existenta lui Dumnezeu, iar romAnii nu trebuie sa copieze societatea de consum, ci este necesar sa se impuna prin ceea ce au ei mai bun. RomAnia poate revolutiona viata spirituala a Europei"
Leopold Sanchez
reporter Le Figaro Magazine
PELERINAJ
Reporterul Leopold Sanchez si fotoreporterul Jacques Torregano de la publicatia Le Figaro Magazine au fost in luna septembrie oaspetii manastirilor dobrogene Dervent, Celic-Dere, Saon, precum si ai manastirii din Delta Buna Vestire. Ei au participat si la o intalnire cu presa romaneasca, precum si cu participantii la Festivalul "Zile si nopti de literatura", desfasurat la Neptun. Impresionat de viata monahilor romani din aceste parti, Sanchez a declarat ca tara noastra poate revolutiona viata spirituala a Europei.

×
Subiecte în articol: viata credinta sanchez figaro