x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Creste varsta de pensionare

Creste varsta de pensionare

07 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Din iulie 2005, barbatii si femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta. Autoritatile discuta zilele acestea cu FMI cresterea varstei de pensionare, sperand ca astfel vor rezolva criza pensiilor. Casa Nationala de Pensii nu stie ca legea se va modifica.
IOHANNA ONACA

Varsta de pensionare va creste si va deveni egala pentru femei si barbati, la 1 iulie 2005, pentru a asigura sustenabilitatea pe termen mediu a sistemului public de pensii, acesta fiind unul dintre angajamentele asumate de autoritati in noul acord cu Fondul Monetar International (FMI), informeaza Mediafax. Potrivit memorandumului de intelegere incheiat cu FMI, aceste prevederi vor fi incluse in programul de imprumut Programmatic Adjustment Loan (PAL) cu Banca Mondiala (BM), care urmeaza sa fie supus aprobarii conducerii institutiei in luna septembrie.

De asemenea, autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa nu efectueze o alta recorelare a pensiilor din sistemul public, dupa inche-ierea etapei actuale, decat dupa consultari prealabile cu expertii FMI si BM.

SISTEM. In Romania, la ora actuala sunt 6,2 milioane de pensionari, numarul salariatilor care contribuie la acest fond fiind insa de 4,8 milioane. In prezent, varsta de pensionare este de 57 de ani in cazul femeilor si 62 de ani pentru barbati. Forma actuala a Legii pensiilor prevede cresterea graduala a varstei, in decursul a 13 ani, incepand cu 2001. Astfel, femeile ar urma sa se pensioneze, in 2014, la 60 de ani, iar barbatii la 65 de ani.

IN LIMITA. Memorandumul mai prevede ca Romania nu va depasi cresterea programata a pensiilor si a cheltuielilor cu pensiile stabilite in bugetul pentru acest an. Masuri similare au fost adoptate si in cazul salariilor din intreprinderile de stat si din sectorul bugetar. Majorarea retributiilor a fost limitata la 6%, in termeni nominali, la 1 ianuarie 2004, o crestere similara urmand sa aiba loc la 1 octombrie.

In plus, primele anuale pentru anul 2003, platite in 2004, au fost plafonate la nivelul unui salariu lunar din 2003. In acelasi mod, primele pentru anul 2004, care vor fi achitate anul viitor, nu vor putea depasi valoarea unui salariu lunar din acest an.

In ceea ce priveste intreprinderile de stat, Executivul a decis limitarea cresterii salariale din 2004 la 11%, in termeni nominali, la cele 72 de societati monitorizate conform aranjamentelor cu FMI.

"INFORMATIILE SUNT FALSE"

Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) sustine ca informatiile potrivit carora varsta de pensionare s-ar egaliza pentru barbati si femei incepand cu 1 iulie 2005 "sunt complet false si dezinformeaza". Potrivit CNPAS, Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale este si va ramane in vigoare, iar orice speculatie in aceasta privinta este lipsita de temei. Actuala lege a pensiilor prevede cresterea graduala a varstei de pensionare. (Cristian Petru)
×
Subiecte în articol: observator