Condamnat la data de 28 septembrie 2005 alături de alţi cinci camarazi pentru subminarea puterii de stat în timpul mineriadei de la Costeşti, fostul lider sindical Constantin Creţan a părăsit ieri, după trei ani, Penitenciarul Târgu-Jiu. Jurnalul Naţional a susţinut în permanenţă eliberarea condiţionată a liderilor de sindicat arestaţi pentru evenimentele de la Costeşti – ianuarie ’99.
Creţan a condus mişcarea sindicală din Rovinari şi a fost eliberat condiţionat ca urmare a comportamentului exemplar avut pe perioada detenţiei, dar şi pentru că are probleme de sănătate. El a fost condamnat la 28 septembrie 2005, în acelaşi timp cu alţi cinci lideri de sindicat: Miron Cozma, Dorin Loiş, Vasile Lupu, Ionel Ciontu (decedat în ianuarie 2007) şi Romeo Beja (dat în urmărire internaţională). Pedeapsa i-a fost scurtată pentru bună purtare, dar şi pentru că a participat la diferite activităţi în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Târgu-Jiu, unde a stat întemniţat vreme de trei ani. El a recunoscut că pedeapsa i-a fost redusă cu cinci luni, pentru că timp de mai bine de doi ani a făcut pantofi în atelierul Penitenciarului. Creţan a fost aşteptat de soţie şi de rudele sale, de Miron Cozma şi de alţi foşti lideri sindicali care au participat la mineriadele de la Costeşti şi Stoeneşti.
La ieşirea din puşcărie, Creţan a trimis săgeţi spre fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, cel considerat principalul vinovat pentru arestarea lui Cozma şi a celorlalţi lideri de sindicat din Valea Jiului şi Oltenia: "Acuzaţia de subminare a puterii de stat nu se dovedeşte. Şi să fi fost aşa, din moment ce am avut încheiat un document cu Guvernul, semnat de premier, iar garantul a fost Biserica Ortodoxă Română, înseamnă că acuzaţia asta dispare. Puteau să ne acuze de orice, dar este o lecţie veche care a intrat în bibilica scurtă a celui mai prost şef de stat din România, Emil Constantinescu. El şi cu clica lui CDR-istă. A vrut să dea un exemplu că deţine puterea şi că poate să distrugă economia naţională la apelul expres al Băncii Mondiale şi al Fondului Monetar Internaţional. Nu s-a dovedit niciodată că am subminat puterea de stat. Dacă vă uitaţi în rechizitoriu o să vedeţi că noi nu am urmărit altceva decât să protejăm locurile de muncă ale minerilor şi să le creăm o alternativă.
Mă doare sufletul când aud că minerii au ajuns să mănânce de la ghena de gunoi şi dorm în grote, iar liderii actuali s-au îmbogăţit peste noapte. Constantinescu spunea: «Valea Jiului va fi satul meu de vacanţă.» Da! A fost locul de unde s-au îmbogăţit , el şi baronii din sindicatele actuale", şi-a început fostul lider sindical atacurile. "Ştiţi cine a subminat puterea în România? Uitaţi-vă în Top 500 şi mă refer aici la Radu Berceanu, cel care este martor şi acuzator împotriva noastră.
A făcut jocurile cu lideri de sindicat trădători, la comanda lui Valeriu Stoica şi a lui Emil Constantinescu, ca ei să-şi continue îmbogăţirea şi să distrugă mineritul din România. Virgil Săhleanu a fost ucis pentru că s-a opus închiderii întreprinderii unde lucra."
"LIDERUL" DIN PUŞCĂRIE
Creţan vorbeşte despre închisoare ca despre o altă lume. Este cu totul altceva decât în libertate: "Am meditat mult în aceşti trei ani. Trag un semnal de alarmă: este grav că în România, oamenii nevoiaşi încep să îndrăgească penitenciarele pentru că nu pot să trăiască în societate. În puşcărie, jumătate sunt oameni nevinovaţi care nu au altă alternativă. Aici le asigură traiul de zi cu zi. Sistemul de penitenţă trebuie regândit. Nu este posibil să aduci minori şi să le «oferi» posibilitatea de a deveni infractori. În puşcărie, mafia poate să ucidă pe oricine. Eu mi-am strâns în jurul meu oameni cu pedepse mari, care mi-au creat un scut protector. Un element care a făcut crime la comandă te poate ucide oricând. Este o altă lume cu alte legi. Eu am fost respectat şi chiar mi se spunea «Liderul». Despre Miron Cozma are numai cuvinte de laudă: "Este un om sărac, un om născut într-o familie săracă. Nu am avut o relaţie specială cu Miron Cozma, un adevărat lider cu o înaltă moralitate şi bine pregătit. Nu eram subordonat lui pentru că eram din bazine miniere diferite: eu din Oltenia, iar el din Valea Jiului.
Puterea a divizat mişcarea sindicală în trei confederaţii. Noi eram de acord cu măsurile lor, dar să ne ofere alternative".
DESPRE UN PARTID DE STĂNGA
Închisoarea i-a agravat problemele de sănătate: "Am probleme şi complicaţii cu vederea din cauza diabetului, am probleme şi la ficat. Dacă alţii mi-au dorit moartea, iată că nu au reuşit să mă învingă, nici pe mine, şi nici pe Cozma, care va rămâne un luptător pentru mişcarea sindicală din România. Vreau acum să am o perioadă liniştită alături de familie. Dacă voi primi un vot de încredere de la Liga «Miron Cozma», voi continua să-mi desfăşor activitatea şi să-i sprijinim pe colegii aflaţi încă în arest. Figurez în continuare în diverse federaţii ale muncii din străinătate. Nu exclud ca alături de Miron Cozma să girăm un partid de stânga care se ocupă de problemele celor care muncesc.
Aş vrea să discutăm cu aceia care «ne-au dat la temelie» şi să-i contracarăm politic. Vreau să mulţumesc Jurnalului Naţional pentru că ne-a sprijinit."
Aproape de libertate
Foştii lideri de sindicat ai minerilor din Valea Jiului, Dorin Loiş şi Vasile Lupu, condamnaţi alături de Constan-tin Creţan pentru evenimentele de la Costeşti din ianuarie 1999, ar putea fi eliberaţi şi ei din închisoare, pe parcursul lunii noiembrie. Ei vor intra în discuţia Comisiei de Liberare de la Penitenciarul Bârcea Mare la data de 4, respectiv 20 noiembrie. Cei doi sunt încarceraţi din septembrie 2005, după ce au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare fiecare pentru complicitate la subminarea puterii de stat.Dacă vor primi aviz favorabil, dosarele celor doi vor fi apoi trimise spre analizare Judecătoriei Deva. În cazul în care instanţa va da verdict favorabil, cei doi vor putea părăsi penitenciarul de la Bârcea Mare în maximum o săptămână de la pronunţare. Pe parcursul detenţiei, cei doi foşti lideri sindicali au primit şi acceptul de a părăsi penitenciarul pentru câteva zile.
Monalise Hihn
"Dacă alţii mi-au dorit moartea, iată că nu au reuşit să mă învingă, nici pe mine, şi nici pe Cozma, care va rămâne un luptător pentru mişcarea sindicală din România."
"Ştiţi cine a subminat puterea în România? Uitaţi-vă în Top 500 şi mă refer aici la Radu Berceanu, cel care este martor şi acuzator împotriva noastră. "
Constantin Creţan, fost lider al minerilor
Citește pe Antena3.ro