x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Crima" arhitectonica in Primaverii

"Crima" arhitectonica in Primaverii

28 Iul 2004   •   00:00
"Crima" arhitectonica in Primaverii

OBSERVATOR

O cladire ridicata dupa planurile celebrului arhitect Octav Doicescu, situata in cartierul Primaverii - zona protejata de Directia de Patrimoniu a Ministerului Culturii, este demolata in mare graba, fara avizul Directiei de Patrimoniu din Ministerul Culturii. O cladire din Capitala, proiectata de celebrul arhitect Octav Doicescu si aflata intr-o zona protejata de Directia de Patrimoniu a Ministerului Culturii, este pusa la pamant in mare graba, cu autorizatia primariei de sector.
LUCIAN OPREA

Casa din Strada Armindeniului nr. 3, din cartierul bucurestean Primaverii, a primit de la Primaria Sectorului 1 autorizatia de desfiintare cu numarul 10A/8807 la 18 iunie, in ultimele zile din mandatul fostului primar, Vasile Gherasim. Cladirea nu se afla pe lista obiectivelor de patrimoniu, dar este situata intr-o zona protejata de Ministerul Culturii. Conform arhitectului Aurora Tarsoaga, de la Directia de Patrimoniu a Ministerului, orice autorizatie de demolare in astfel de zone trebuie sa primeasca avizul unei comisii speciale. "Directia nu a eliberat nici un aviz, ci doar o adresa in care se preciza in ce zona se afla imobilul si care sunt actele de care e nevoie pentru a solicita autorizarea", a precizat arhitectul. Aceasta a mai spus ca primaria nu trebuia sa emita nici o autorizatie de desfiintare.

SANTIER. Cu toate acestea, muncitorii lucreaza de zor la demolarea cladirii. Placa pusa pe santier mentioneaza autorizatia si numele beneficiarilor: Dragos si Lucica Dobrescu. Conform unui individ care "supraveghea" lucrarile, constructia era veche, subreda, iar proprietarii vor sa-si faca, probabil, o casa noua. Vecinii confirma insa ceea ce se vede prin ramasitele acoperisului pus la pamant: o constructie solida, intarita cu tije de fier. "Noi nu ne-am gandit la varianta consolidarii", sustine acelasi supervizor.

PROTESTE. Locuitorii din zona sunt indignati ca o cladire istorica, din perioada interbelica, va fi doborata in cateva zile. "Au inceput ieri (n.n. - luni) dimineata si se pare ca se grabesc, e ceva dubios. Merg pichamerele intruna", sustine unul dintre vecini. Ei sustin ca nu au fost consultati si nici macar avertizati de santierul care urmeaza sa se ridice. Situatia casei din Strada Armindeniului a ajuns si in atentia Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala din Bucuresti. Membrii acestei organizatii s-au reunit ieri dupa-amiaza pentru a face public un protest impotriva demolarii lucrarii lui Octav Doicescu.

ARHITECT CELEBRU

Arhitectul Octav Doicescu a avut o contributie semnificativa la extinderea Bucurestiului in perioada interbelica, in zone ca Baneasa, Herastrau sau Cotroceni. El a proiectat cladirea Muzeului Satului, Fantana Miorita si, spre sfarsitul carierei sale, sediul Institutului Politehnic. Arhitectul a trait intre 1902 si 1981 si a fost apreciat la nivel mondial. Doicescu a facut parte din forurile reprezentative ale Uniunii Arhitectilor si, din 1939, a devenit cetatean de onoare al orasului New York. In plus, este unul dintre cei patru arhitecti membri ai Academiei Romane (dupa Petre Antonescu si Duiliu Marcu si inainte de Grigore Ionescu).
×
Subiecte în articol: observator