x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Crima de la Paris - Se intoarce acasa, dar in sicriu

Crima de la Paris - Se intoarce acasa, dar in sicriu

de Toma Roman Jr    |    Dan Marinescu    |    15 Noi 2005   •   00:00
Crima de la Paris - Se intoarce acasa, dar in sicriu

Florin Ilie Mois, un tanar de 21 de ani, din Certeze (Satu Mare), plecat la munca in Franta, se intoarce acasa intre patru scanduri.Sambata noaptea, el a fost impuscat mortal, dintr-o stupida eroare, intr-o altercatie izbucnita in fata unei discoteci din suburbiile Parisului.

Corespondenta din Paris
Florin Ilie Mois avea 21 de ani. De cini ani muncea in Franta. Era un tip descurcaret, vindea masini si muncea in constructii. Sambata noaptea a fost impuscat.

Locuia in Charenthon, o suburbie calma a Parisului. Sambata a vrut sa mearga cu prietenii la o discoteca, Les Mariniers, din Aubervillier, unde patronul pakistanez punea manele in fiecare sambata. Lumea din discoteca era amestecata, cei mai multi erau romani, dar si alti emigranti balcanici. Au stat pana pe la ora 4:00 spre dimineata, pana cand a izbucnit un scandal colectiv. Grupul de oseni din care facea parte si Florin nu s-a bagat in scandal. Bodyguarzii discotecii i-au scos pe scandalagii afara.

GLOANTE. Cand au plecat de la "Manele-party", Florin si prietenii lui au vazut ca in fata discotecii continua balamucul. Din grupul turbulent au venit doi albi care, fara sa discute ceva, i-au luat la bataie pe baietii din Maramures. Unul dintre agresori a scos un pistol si a tras in pavaj. Florin si prietenii lui au luat-o la goana. Mai intai, Florin Pop. Unul dintre baieti a incasat un glont in picior. Florin Mois a fost impuscat in spate, dar a mai fugit vreo suta de metri impreuna cu prietenul sau Alexandru Dumuta.

S-au ascuns dupa o masina. Acolo au inceput durerile. Intre timp, agresorii l-au pocnit cu pistolul in cap pe Florin Pop, si-au dat seama ca au facut o confuzie, ca nu maramuresenii erau cei cu care se batusera inainte, si au disparut in tromba.

A FOST ODATA... Imagini de album, acum. Florin, in vara, alaturi de prieteni, la o petrecere

A MURIT CU ZILE. Nimeni din discoteca nu a reactionat. Florin a ramas impreuna cu Alex. Au stat un sfert de ora pe caldaram. I-a luat pana la urma un alt prieten roman cu masina. La Spitalul Les Orelles, unde au ajuns initial, vreme de vreo 10-15 minute nu le-a dat nimeni nici o atentie. Nici macar nu au coborat cu targa, Florin a fost dus la Camera de Garda de prietenii lui.

Se sufoca, glontul de calibrul 22 ii perforase plamanul. Un doctor le-a spus sa astepte. L-a examinat, si-a declinat competenta si l-a trimis la alt spital, Beaujon. Nici aici nu a intrat direct pe masa de operatie. Ca in filmul "Moartea domnului Lazarescu" a fost plimbat de la o sectie la alta. La ora 8 dimineata era constient inca. A murit pe la 9, pe masa de operatie.

CERCETARI. Politia se pare ca a fost mai eficienta decat serviciile medicale. Florin a fost chemat de comisarul Cedric de la Brigada Criminala si l-a indentificat dupa o poza de pasaport pe unul din agresori, un tanar de nationalitate macedoneana. Macedoneanul este, se pare, chiar cel care a tras cu pistolul. La ora la care transmitem aceasta corespondenta cercetarile continua.

DURERE. Acasa la Florin, pe Strada Verdun au venit deja din comuna Certeze parintii lui. Articolul de fata a fost scris pe fond de bocete. Atat Alex Dumuta, cat si Florin Pop sunt si ei aici. Am prins chiar momentul in care Florin isi suna parintii. Spunea: "No, mamuca, m-or puscat in picior doi sugaci, da’ nu-i grav. Mi-or dat drumu’ de la spital, da’ mai tre’ sa mer sa-mi curete rana".

VESTEA. Pe patul de spital, la constatarea decesului. Florin a murit cu zile, spun ai lui

Fiindca e "iesit din viza", adica sta de mai mult de trei luni in Franta, ii e frica sa nu fie expulzat. Atat el, cat si familia Mois sunt indignati de felul in care a fost tratat Florin de autoritatile medicale franceze.

PREMONITII. Florin isi strangea bani de casa. Scotea, in constructii, in jur de 1.200-1.300 de euro pe luna. Cu o saptamana inainte de deces le-a spus amicilor sai, din senin, ca nu o sa apuce sa-si vada casa terminata. De asemenea, lunea trecuta i-a zis Mariei, iubita lui, ca in cazul in care o sa moara, ea o sa-si gaseasca pe altcineva intr-o saptamana.

ADIO
Florin Mois se va intoarce acasa, unde va fi inmormantat in comuna sa natala, Certeze. "Vecinii si rudele ne-au confirmat faptul ca Ilie Florin Mois va fi adus acasa pentru a fi inmormantat. Familia acestuia, care se afla la Paris, intampina unele greutati la intocmirea documentelor necesare", a declarat pentru Rompres seful de post din Certeze, Ioan Cionca. Acesta a adaugat ca localnicii sunt foarte necajiti si ingrijorati, deoarece 1.000-1.500 de persoane din comuna sunt plecate la munca in Franta. Ministerul roman de Externe sustine ca Ambasada Romaniei de la Paris va acorda sprijinul necesar repatrierii corpului neinsufletit al baiatului.
×
Subiecte în articol: observator florin