x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Crime comise cu sadism, în regia lui Sergiu Băhăian

Crime comise cu sadism, în regia lui Sergiu Băhăian

17 Ian 2010   •   00:00
 Crime comise cu sadism, în regia lui Sergiu Băhăian

Regizor de teatru şi finanţator pe vreme de criză pentru Gloria Buzău, fostul patron al Sabina Product s-a dovedit un criminal cu sânge rece, vânat de multă vreme de oamenii legii. Încet-încet, pentru a-şi duce la bun sfârşit afacerile, Sergiu Băhăian (foto) s-a transformat în regizorul propriilor monstruo­zităţi, aplicate, din păcate, pe scena vieţii.

Sergiu Băhăian, lider al unei grupări specializate în infracţiuni economice, care ar fi ordonat uciderea a patru persoane, şi alţi trei complici ai săi au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Ialomiţa. Potrivit unor surse judiciare, infractorul ar urma să fie transferat sub escortă la Constanţa pentru a fi audiat de procurorii DIICOT în dosarul privind uciderea în stil barbar a celor patru persoane. Arestarea lor survine în urma unor dezvăluiri făcute la Constanţa de foşti parteneri de afaceri, care le-au relatat anchetatorilor despre crime oribile.

Fostul patron al societăţii Sabina Product şi patron al clubului Gloria Buzău, Sergiu Băhăian - care a declanşat unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din România în 1995 - a fost căutat şi prins pentru o fraudă de două milioane de euro, în urma unor operaţiuni comerciale, emiţând file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, în numele unor societăţi fictive.


BĂHĂIAN, MONSTRU CU CHIP DE OM

După ce îşi îndeplineau rolul, unii dintre complici erau ucişi, până acum fiind identificate patru victime.
Lucian Cernat a fost ucis în anul 2006, fiind aruncat în Dunăre de pe podul rutier de la Cernavodă, după ce iniţial a fost sedat şi adus în stare de ebrietate. Emil Leonte a fost omorât în anul 2008, cu mai multe lovituri de ciocan în cap, cadavrul acestuia fiind aruncat în Canalul Dunăre - Marea Neagră. Ionel Ulezu a fost omorât tot în anul 2008, fiind îngropat de viu după ce fost sedat şi adus în stare de ebrietate. Cadavrul său a fost găsit într-o curte din satul Măgura, comuna Cerchezu, judeţul Constanţa, într-o groapă de aproximativ doi metri adâncime, sub o placă de beton, deasupra căreia era construit un WC. Petrică Captalan a fost omorât în 2008, după ce a fost lovit în cap cu o bâtă şi îngropat imediat într-o groapă, la aproximativ un metru adâncime, deasupra cadavrului fiind pusă o placă din beton astupată cu pământ.





ISTORIA UNUI... "ARTIST" AL CORUPŢIEI

Sergiu Băhăian a fost condamnat, la 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Sabina Product SRL, a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasând ilegal peste 7 miliarde de lei vechi. În 1995, Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatat că nu poate să-şi respecte obligaţiile contractuale. Arestat în Ungaria, a fost extrădat în România, unde a fost eliberat la scurt timp. Dar cum năravul din fire nu are leac, "afaceristul" a trecut iar la fapte. Împreună cu Laura Petrov, "colaboratoarea" ideală pentru a-şi pune în aplicare afacerile, l-ar fi înşelat pe cetăţeanul german Ionatan Ioan Hocker cu 64.000 de mărci.
În octombrie 2002, Băhăian a părăsit închisoarea, fiind eliberat condiţionat. (Mara Răducanu)



MODEL DE AFACERI: CUMPĂRĂ ŞI DISPARI
Afacerile puse la cale de Băhăian, poreclit "Ţeparul", s-au rezumat la preluarea unor societăţi pe care se făceau achiziţii suspect de multe, într-o perioadă foarte scurtă.
Dar Sergiu Băhăian nu acţiona singur. De exemplu, cei doi tineri acuzaţi că executau crimele la co­manda lui Băhăian, Edward-Marin Mărculescu (29 de ani) şi Valentin Şlepan (31 de ani), sunt în momentul de faţă asociaţi în şase, respectiv opt societăţi co­mer­­ciale. De-a lungul vremii însă, ei au figurat şi prin al­te firme, care între timp au intrat în faliment. Sche­ma de lucru poate fi identificată cel mai bine din ca­zul Gimatex. Paguba de 3 miliarde de lei vechi provocată de Băhăian şi unul dintre colaboratorii săi apro­pia­ţi ilustrează toate abilităţile manageriale ale celui care este astăzi imaginea şefului mafiot de Dâm­bo­vi­ţa. Sergiu Băhăian şi Dan Negreanu (învinuit şi el în dosarul crimelor în serie comandate) au preluat so­cie­­tatea Gimatex SRL la 20 iunie 2006 de la Georgeta Cârâc. Prima decizie a noilor proprietari ai societăţii a fost de a muta sediul social al acesteia în comuna Dridu, din judeţul Ialomiţa. În următoarele trei luni, cei doi asociaţi au cumpărat cu ştampila Gimatex şi cu file de cec fără acoperire diverse bunuri, pe care apoi le-au revândut mai departe prin alte 15 firme, pierzând în acest fel urma banilor şi a mărfurilor.


CINE SE ASEAMĂNĂ SE ADUNĂ
Aceeaşi schemă, preluarea unor societăţi împreună cu Negreanu, Băhăianu a mai aplicat-o în cel puţin alte trei cazuri. De fiecare dată, după ce făceau dispărute mărfurile cumpărate fără acoperire sau echipamentele grele achiziţionate în leasing, Băhăian îşi cesiona participarea în societate către Ionuţ Aurelian Spiţă, un tânăr de 32 de ani, originar din Medgidia. Un caz aparte este D & D Distribution Com SRL. Firma a fost înfiinţată de Emil Gabăr şi Dan Miţaru. Numele din urmă apare la scurt timp, în calitate de proprietar al Romali Exim SRL, firmă care intenţiona să dea în leasing nişte echipamente către o societate al cărui proprietar decedase cu două luni  înainte de demararea afacerii. Societatea care ar fi trebuit să finanţeze leasingul a reacţionat însă imediat, oprind manevra, dar ancheta poliţiştilor pare să se fi blocat. Băhăian s-a specializat în a lucra pe semnătura altora, iar aşa cum dovedeşte investigaţia DIICOT, cei de care nu mai avea nevoie erau eliminaţi. Numele lui Sergiu Băhăian mai apare astăzi doar într-o singură societate: Servmark 95 SRL. Ioan Zaharia şi Nicolae Duţă sunt asociaţii lui Băhăian din această societate, dar aşa cum demonstrează evenimentele coordonate de "Ţeparul", relevante sunt firmele prin care acesta a trecut. (Doru Cobuz, Petru Zoltan)


"ŢEPARUL", PREOCUPAT DE NEFERICIREA UMANĂ

La 15 septembrie 2009, Băhăian a preluat prin firma TK INVEST SRL acţiunile echipei de fotbal Gloria Buzău, îndepărtându-l pe Costel Bucur, patronul  de atunci. Numirea sa la conducerea echipei a stârnit diverse comentarii şi controverse. La 29 decembrie 2009, acesta renunţă însă la condu­cerea Goriei Buzău, pe motiv că nu mai are fonduri să investească. În noiembrie 2009, Excessive Art Management a anunţat ciclul de evenimente "De amorul artei", printre care şi spectacolul de teatru "Melange de Trois"; un crochiu de piese de teatru semnate de Ion Băieşu şi Iosif Naghiu, puse în scenă în regia lui... Sergiu Băhăian. Spectacolul n-a mai avut loc, pentru că "regizorul" n-a mai dat nici un semn de viaţă, actorii neprimind nici un fel de onorariu. În anii '90, Băhăian şi-a creat un departament de spectacole şi a organizat diferite concerte în Bucureşti sau pe Litoral, fiind sponsor la Eros Ramazzotti - Joe Cocker - Rod Stewart. În acelaşi timp, el a pus pe picioare o "inginerie financiară": a început să vândă "acţiuni" Sabina Product, la care garanta dobânzi de 180% atât în lei, cât şi în dolari. Mulţi artişti români au cumpărat astfel de acţiuni, unii având de câştigat, dar marea majoritate, de pierdut. Se vorbea de peste 5.000 de păgubiţi şi o cifră de peste 7 mi­liarde de lei. (Alex Revenco)

×
Subiecte în articol: observator