O treime dintre poliţiştii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei sunt pe picior de plecare, prin transfer sau pensionare, după controalele prin care li se caută nod în papură cu orice preţ. Pentru şefii din Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Poliţia Română, nu au contat nici performanţele profesionale excepţionale ale echipei de la Omoruri, care în ultimii trei ani are procent de rezolvare a dosarelor de sută la sută, nici cele peste 1.000 de ore de muncă suplimentară pentru dosarele Girofarul şi Colectiv. De fapt, acest serviciu de elită este practic desființat tocmai pentru că și-a făcut datoria, controalele ținându-se lanț după ce criminaliștii au investigat moartea colegului lor Bogdan Gigină – anchetă care a condus în cele din urmă la demisia ministrului de Interne Gabriel Oprea și deschiderea unui dosar penal.
Culmea, cea mai gravă problemă constatată la cel mai bun serviciu din Poliție pare să fie legată de niște abțibilduri! Sediul Serviciului Omoruri a fost schimbat anul trecut, la sfârşitul verii, pentru a se renova vechiul spaţiu care le era destinat, la Poliţia Capitalei. În câteva luni, poliţiştii au zugrăvit birourile, au pus parchet, au adus de-acasă mobilier, pentru ca totul să se desfăşoare în condiţii fireşti de muncă. Singurul lucru care mai lipsea, după mutarea sediului, era marcarea birourilor cu inscripţii colantate. Acest aspect a fost sesizat în timpul unui control, iar poliţiştii de la Serviciul Omoruri au remediat imediat omisiunea: au comandat colante pentru inscripţionare – plătite tot din banii lor – şi le-au lipit pe uşi. Abaterea pentru lipsa colantelor a rămas, însă, în scriptele birocraților.
În timp ce guvernul impune o nouă politică a debirocratizării instituţiilor publice, MAI le cere poliţiştilor să se ocupe în primul rând de completarea hârtiilor, nu de prinderea criminalilor.