x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CRIVINA -ÎN VIZITĂ LA FABRICA DE APĂ/O zi ascunsă între ape

CRIVINA -ÎN VIZITĂ LA FABRICA DE APĂ/O zi ascunsă între ape

de Iulia Barbu    |    14 Dec 2008   •   00:00
CRIVINA -ÎN VIZITĂ LA FABRICA DE APĂ/O zi ascunsă între ape

Pe o ceaţă de o tăiai cu cuţitul, o mână de ziarişti au împărţit acelaşi autocar până la Crivina. Fabrica de apă îşi inaugura Staţia de Alertă Poluare. Un laborator în care fără orele elementare de chimie nu ai avea ce să înţelegi. Experţii au explicat care este mecanismul, iar noi am trăit o zi între ape.



În perioada anilor de şcoală, mai ales înainte de ’89, elevii erau duşi în vizite protocolare la fabricile fruntaşe din judeţul de reşedinţă. Se organizau grupe şi se făceau pregătiri intense cu elevii aflaţi în turul de forţă. În acele vremuri, am vizitat împreună cu învăţătoarea şi colegii mei de clasa a doua o fabrică de panificaţie. Nu o să uit niciodată mirosul cald al pâinii proaspăt scoase din cuptor. Colacii lăcuiţi aşezaţi cuminţi pe rafturile de lemn sau aluatul dospit ce îşi aştepta menirea.

MOARA OLANDEZĂ. Ani mai târziu, am vizitat o fabrică de apă, pe cea de la Crivina. Într-o fabrică de apă miroase a munte, dar pe alocuri se face simţit mirosul acela de nisip şi mare. Un aer tare îţi răvăşeşte sufletul avid de oxigen după zile întregi petrecute în Bucureşti. Aproape că doare... e doar oxigen pur folosit în procedura de transformare a apei potabile. Din cărţile de poveşti îţi vin pe rând în minte acele imagini cu renumitele mori de apă ale olandezilor şi un vad bun cu apă învolburată.
La Crivina, fabrica de apă pare scoasă dintr-un scenariu SF: monitoare, calculatoare, mii de ace şi temporizatoare. Apa trece prin turbine, filtre, site şi substanţe ca să ajungă la noi în bună stare. Camere întregi cu aparatură de specialitate şi o mână de oameni pasionaţi de ceea ce fac. Mi s-a spus că mulţi dintre ei nu au avut de-a face cu domeniul şi s-au format la Crivina, motiv pentru care acolo se simt ca acasă. În toate anotimpurile, nu numai vara, când trebuie să fie minunat să lucrezi între ape. "Depindem de apă pentru a supravieţui. Organismul uman este 70% apă. Pe măsură ce la nivel internaţional poluarea creşte, populaţia la fel, resursele de apă proaspătă devin din ce în ce mai preţioase. Apa Nova este conştientă de toate aceste schimbări. Prin această staţie ne dorim să diminuăm deversările necontrolate în râul Argeş, să protejăm astfel mediul şi să urmărim calitatea resursei de apă care intră în captarea Crivina, ce deserveşte staţiile Crivina şi Roşu", a explicat Epsică Chiru, director general Apa Nova Bucureşti.


Informaţii

Apa Nova a inaugurat pe râul Argeş, la Crivina, Staţia de Alertă Poluare. Investiţia s-a ridicat la suma de 450.000 de euro. Această staţie va transmite în timp real eventualele poluări, sistemul funcţionând pe bază de senzori. Compania va lua toate măsurile de urgenţă ce se impun în cazul în care staţia transmite eventuale probleme. Laboratorul este complet automatizat şi echipat cu analizoare online capabile să determine toţi parametrii de calitate relevanţi.

×
Subiecte în articol: observator apă crivina